Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Македония с интерес от участие в АЕЦ „Белене“ и газовия хъб „Балкан“

Страната би могла да участва като съдружник, обяви вицепремиерът Томислав Дончев

Македония с интерес от участие в АЕЦ „Белене“ и газовия хъб „Балкан“

Вицепремиерът Томислав Дончев (вляво) и вицепремиерът по икономическите въпроси на Република Македония Кочо Ангюшев. Снимка: МС

Македония е заинтересована от участие в АЕЦ „Белене“ и газовия хъб „Балкан“. Това стана ясно след най-големият Българо-македонски бизнес форум в Скопие, предава кореспондент на БНТ. Страната би могла да участва като съдружник, обяви вицепремиерът Томислав Дончев, който води правителствената делегация от наша страна. 

Днес „Булгартрансгаз“ ЕАД регистрира дъщерна компания „Газов хъб Балкан“ ЕАД във връзка с изграждане на газоразпределителен център на територията на България.

В началото на годината азербайджанската компания SOCAR обяви, че започва внимателно проучване за своето евентуално участие в газоразпределителния пазар в България.

Иран също подкрепя идеята за газов хъб „Балкан чрез евентуални бъдещи доставки на природен газ за захранване на хъба.

Двете страни имат голям потенциал за развитие на отношенията си в енергийния сектор, включително чрез партньорство при изграждането на нова атомна електрическа централа и обща енергийна борса, обяви вицепремиерът по икономическите въпроси на Република Македония Кочо Ангюшев, цитиран от пресслужбата на кабинета. 

По-рано през деня стана ясно, че .следващата цел пред Македония и България е стокообменът да достигне 1 млрд. евро, след като през 2018 г. стокообменът между двете дтржави достига близо 730 млн. евро. Това каза Благой Климов, първи секретар в Посолството на България в Скопие, в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. Гостът уточни, че за постигането на тази цел не са набелязани конкретни срокове, но идеята е тя да бъде осъществена до няколко години. Климов изтъкна и необходимостта да има свързаност между София и Скопие. Той отбеляза, че по темата се работи, като в следващите 5-6 години се очаква да има железопътна връзка между двете столици. „София е само на 200 км от Скопие, но пък пречка пред туристите е, че морските ни курорти са далеч. Разглеждат се възможностите за създаване на въздушен маршрут Скопие-София-Варна или София-Скопие-Бургас. Това би увеличило и туристическия поток от Македония у нас“, каза гостът.

Междувременно България и Македония се договориха да работят за съвместен граничен контрол, доизграждане на транспортен коридор номер 8, жп линията Скопие-София. 

При откриването на Българо-македонски бизнес форум с участието на повече от 100 компании, които се срещнаха в Скопие, Томислав Дончев заяви, че отношенията между България и Република Македония имат сериозен потенциал за развитие в контекста на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество. “... но трябва да го разгърнем и развием допълнително в икономически план, защото процесите в едни държави и общества често започват с официалните държавни договорености и споразумения, но не бива да свършват с тях”.

Вицепремиерът Дончев подчерта, че от ключово значение е активният диалог между бизнес средите на двете държави. Пазарът на Република Македония е атрактивен за българските компании предвид ниските транспортни разходи, сходните изисквания към стоките и услугите. За първите девет месеца на 2018 г. двустранният стокообмен между България и Република Македония възлиза на 550 млн. евро, трябва да работим за ръст с 50%.

Във форума взеха участие над 100 български и македонски компании в сферата на минно-добивната индустрия, строителството, транспортната инфраструктура и логистиката, земеделието и хранителните продукти, биохраните и туризъма, които в рамките на форума проведоха двустранни срещи.

Цялото интервю с Благой Климов, първи секретар в Посолството на България в Скопие, вижте във видео материала! 

гледано: 3197   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

0
 
3
 
5
Sakamano до: bgMan
преди 3 месеца
Милион и кусур cелcки тapикaти, плюс още 500 хил. шиптъpи като бонус.
Боже, кой би отказал подобно "присъединяване"?
1
 
0
 
4
преди 3 месеца
Да се присъединят към България като район с разширена автономия и готово. Даже няма нужда да правят никакви инвестиции.
2
 
4
 
3
Стоян Петров до: zelka007
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Баце е мъж! Гордо ще прекара остатъка от живота си в затвора.
4
 
5
 
2
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
ха ха ... там има традиции сходни на нашите , задкулисни , с държавни пари да се осигурява лукс и привилегии на власта :))) , да харчат безконтролно в особено големи размери ... то Баце сигурно затова поддържа топли отношения с Орбан , туко виж потърсил политическо убежище там :)))
1
 
9
 
1
преди 3 месеца

Още от Енергетика
Делян Добрев: Енергийният план на България няма нищо общо с реалността