Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Малките инсталации се изключват от схемата за търговия с емисии

Всяка година операторите на инсталации ще докладват за данните от мониторинга за емисии, предлага проект за нормативни промени

Малките инсталации се изключват от схемата за търговия с емисии

Снимка: Архив Ройтерс

Малките инсталации, които отделят под 2,5 хил. тона еквивалент на въглероден диоксид (СО2), ще бъдат изключени от схемата за търговия с емисии, става ясно от проект за промени в Наредбата за реда и начина за издаване и преразглеждане на разрешителни за емисии на парникови газове от инсталации и техния мониторинг.

Документът е публикуван за обществено обсъждане. Промените в него са свързани с новите правила за действие на европейската схема за търговия за периода 2021 - 2030 година.

Изваждането на малките инсталации от схемата е с цел намаляване на административната тежест. Това няма да окаже пряко или косвено въздействие върху държавния бюджет.

Още по темата

Новите текстове предвиждат възможността и отмяна на плановете за мониторинг на авиационни оператори, които са част от ETS, като става с решение на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по околна среда.

Според промените операторите на инсталации ще са длъжни в срок до 31 март на текущата година да изготвят годишен доклад, съдържащ данните  от мониторинга за емисиите на парникови газове, отделени от инсталацията през предходната година.

Операторите ще трябва да уведомяват веднага и за промяна в работата на инсталациите и така разрешителните ще се актуализират непрекъснато и ще отпадне необходимостта за преразглеждане на всеки 5 години, поясняват още в мотивите авторите на промените.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
България прави стъпка напред към членство в Агенцията за ядрена енергия на ОИСР