Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

МЕ: Токът и парното ще поскъпнат през лятото заради загубите в енергетиката

Финансовото състояние на сектора е меко казано тежко, заяви зам.-министърът на енергетиката Александър Николов

МЕ: Токът и парното ще поскъпнат през лятото заради загубите в енергетиката

Снимка: Pixabay

Цените на тока и парното ще се увеличат през това лято заради големите загуби в енергетиката. Това потвърди по БНТ служебният заместник-министър на енергетиката Александър Николов. По думите му единственият вариант за спасяване на енергийната система е създаване на дългосрочна стратегия.

Поскъпването на тока за бита е неизбежно, стана ясно от думите на Николов. „Проблемът е, че ще продължим да плащаме повече, защото системата задлъжнява, лихвите не само се трупат, но и няма да изчезнат", заяви той.

Той също така заяви, че "Топлофикация София" продължава да задлъжнява.

"Тя е основният клиент на „Булгаргаз“. За да падне цената на парното, трябва ефективността на изгарянето на самото гориво и съответното на въглеродните емисии и закупуването да е дългосрочно. В момента състоянието на Топлофикация София е такова, че то не позволява дори приватизация на дружеството. Платежното поведение на софиянци е доста прилично, плащат се сметките навреме", каза още Николов.

Още по темата

Във връзка цените той защитии действията на енергийния регулатор. "Комисията в момента се съобразява с това, което е на пазара, КЕВР не може да си измисли начин да намали цената освен това да води до допълнителна загуба, което пак да се финансира от допълнително място", каза Николов.

Това е и причината за тежкото състояние на държавния "ТЕЦ Марица изток 2", който ще остане неконкурентоспособен поне докато изтекат дългосрочните договори за изкупуване на ток на американските централи, както и докато се намери решение за спасяването му.

Заместник-министърът обясни, че досега не е открил да са правени стъпки за спасяване на енергетиката, напротив - тя е оставена. без да бъдат взети мерки за намаляване на задлъжнялостта.

Финансовото и структурното състояние на енергетиката в момента е меко казано тежко. Неглижирането на развитието на сектора като цяло и неглижирането на неефективното управление на проблемите на активите води до естествено много лош финансов резултат, каза Николов.

"Може да се нарече неглижиране и некомпетентност. Ако се разглежда в контекста на подобни на нашите държава енергийни дружества, може да се види как други държави са се справили доста по-успешно от нас. Визирам това, че държавните енергийни дружества дори в Румъния в момента са едни от най-големите инвеститори в зелена енергия. Нашият Български енергиен холдинг е с огромна задлъжнялост", заяви Николов. Тези дружества, които са успешни, се използват да кърпят дупките в губещите, смята той.

"Цената на емисиите е нещо, което е ясно откакто е създаден пазарът за въглеродни емисии....Не се закупуват емисии от днес за утре. Дори ако необходимите въглеродни емисии за системата бяха закупени една година по-рано, загубата на системата щеше да е със стотици милиони по-малко, от колкото е сега. Няма мислене и стратегия за развитие", подчерта Николов.

Той е категоричен, че решението е да има визия, която да съответства на решенията на Европейската комисия, да направи плавен преход, към който се целим, за да можем максимално успешно да използваме предстоящите финансови инструменти и по Плана за възстановяване и устойчивост и по фонда за справедлив преход", коментира още заместник-министърът на енергетиката.

Ще се опитаме да направим краткосрочно спасяване на системата с дългосрочна визия за промяна, обеща Александър Николов.

"Може да има промени в ръководствата на енергийните дружества, мисля, че министър Живков ще има позиция по тази тема до две седмици", така коментира евентуалните рокади Александър Николов.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
Енергийното министерство насърчава ТЕЦ "Марица Изток 2" да работи на максимум