IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меглена Русинова: Българската енергетика се нуждае от модерни технологии

Промени в Закона за възобновяемите източници ще улесни инвеститорите в централи за собствено потребление, посочи председателят на Българската фотоволтаична асоциация

12:50 | 16.02.22 г.
Меглена Русинова: Българската енергетика се нуждае от модерни технологии

По думите ѝ целта на изграждането на такъв завод за производство на батерии е България да развие индустрия, която е перспективна с оглед на изпълнение на целите на Зелената сделка. Идеята е тези батерии да бъдат за съхранение на енергия и да служат за балансиране на системата. „Идеята си заслужава и е правилна стъпка“, коментира Русинова.

Тя е убедена, че България има достатъчно и научен, и човешки потенциал, за да развие подобно производство.

Председателят на Българската фотоволтаична асоциация потвърди, че практически най-големият нов инвестиционен сектор е секторът на възобновяемата енергия. В брутното вътрешно потребление делът на ВЕИ е между 16 и 20%, но Русинова смята, че това не е достатъчно заради големия потенциал, който страната има с климатичните дадености.

„Още до 2030 година ще изпълним целта си от 32%. Инвестициите във възобновяеми източници са пазарни, а енергията от ВЕИ е най-евтина. Българската енергетика трябва да стъпи на нови модерни технологии, които вече са и много евтини. Те са пазарни”, съветва експертът.

Председателят на Българската фотоволтаична асоциация посочи и предимствата на фотоволтаиците. „В момента, за да може да се финансира един проект за изграждане на фотоволтаична централа, цената, която финансовите институции изискват да се гарантира, че може да бъде постигната, е между 80 и 90 евро на мегаватчас. Това е много по-ниско в сравнение с настоящите цени, които за днес са 206 евро на мегаватчас“, обясни Русинова.

Като най-голям риск, който отчитат финансовите институции при финансирането на проекти за възобновяеми източници, експертът посочи риска за присъединяване. Русинова съобщи, че се водят разговори с Министерството на енергетиката и се подготвя пакет от промени в Закона за възобновяемите източници. От бранша настояват микропроизводителят или този, който иска да инвестира в централа за собствено потребление, да може да подаде документи, но ако в тримесечен срок не получи разрешение, да има право да започне да строи. „Режимът да не е разрешителен, а уведомителен”, уточни тя.

С какви проблемите се сблъскват големите инвеститори, свързани с модернизация на мрежата при присъединяване? Ще катализира ли кризата Русия-Украйна либерализирането на българския енергиен пазар?
Може ли България да се превърне в мощен производител на ВЕИ и как трябва да изглежда национална стратегия за декарбонизация на енергийния сектор гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес” вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още