IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министерският съвет трябва да изготви план за ускорена газификация

Алтернитивни мерки ще помагат за постигане на целите за енергийните спестявания

15:39 | 15.12.16 г.
<p>
	Снимка: Архив, Ройтерс</p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Министерският съвет трябва да изготви програма за ускорена газификация. Това записаха депутатите от парламентарната комисия по енергетика с приемането на промени в Закона за енергийната ефективност. Текстовете бяха разгледани на второ четене.

Измененията влязоха спешно в парламента, тъй като Европейската комисия води наказателна процедура срещу страната ни за непълно имплементиране на европейските директиви в областта. Най-важната промяна засяга издаването на енергийни сертификати на всички сгради с площ над 250 кв. метра. Досега задължение имаше за собствениците на нови сгради и за всички обществени сгради.

Между първо и второ четене на законопроекта в парламентарната комисия бяха внесени само няколко редакционни поправки, приети единодушно и без дебати от всички депутати.

Сред редакциите е и разработването на "алтернативни мерки" към схемата за задължения за енергийни спестявания, които осигуряват постигането на обща комулативна цел за енергийни спестявания при крайното потребление на енергия до 31 декември 2020 година. Такива са например енергийни данъци или данъци за въглероден диоксид, стандарти или норми, касаещи подобряване на енергийната ефективност, както и схеми за етикетиране на енергийната ефективност.

Текстовете въвеждат и редица ограничения при възлагането на обществени поръчки, които касаят доставки на стоки с възможно най-висок енергиен клас, изискването за енергиен сертификат при покупко-продажба или наем на имот от обществени инститтуции. Тази промяна обаче няма да е задължителна за договори на въоръжените сили.

Преходните  и заключителни разпоредби дават определение на термина нова сграда - всяка новоизградена сграда до 6 години от въвеждането й в експлоатация. Новите изисквания няма да важат и за нежилищни сгради с ниско потребление на енергия, ползвани за селскостопанска дейност. Това сградите, които не потребяват енергия зя отопление, вентилация и охлаждане, предвиждат още приетите промени.

Предстои проектът за промени в закона да бъде разгледан на второ четене в пленарната зала преди да влезе в сила. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още