IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министерството на енергетиката проверява ценообразуването на "Булгаргаз"

Търговията на европейските газови пазари започва да се успокоява в последните дни

12:52 | 10.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Министерството на енергетиката е започнало проверка на ценообразуването на "Булгаргаз". По тази причина и газовото дружество няма да внесе в срока, в който се ангажира, своето ценово заявление за май в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Очакванията са, че цената на природния газ за текущия месец да бъде определена на 13 май, пишат от енергийния регулатор.

Заради спирането на доставките на руския газ само с ден предизвестие на 27 април "Булгаргаз" не можа да извърши навреме своите изчисления за цената на газа от май. От компанията коментираха по време на открито заседание на КЕВР, че ще сключат всички договори за алтернативни доставки в рамките на първите дни на май и до 10 май ще внесат своето заявление пред регулатора.

Председателят на КЕВР Станислав Тодоров насрочи закрито заседание за 10 май, на което да бъде определена цената на суровината. По закон това трябва да става на 1-во число на текущия месец.

От "Булгаргаз" вече коментираха, че доставките за всички потребители в България за май са гаранитирани и няма да има ограничения. Според Тодоров на базата на състоянието на пазара към края на април цената на газа за България трябваше да се повиши с 35% от 1 май.

Една от причините за това е и компенсиране на разходите за април, защото компанията е спряла черпенето от газохранилището "Чирен" още в началото на април, когато стана ясна схемата, по която Русия очаква заплащането на природния газ.

Междувременно цените на природния газ в Европа започнаха да се успокояват. През уикенда стана ясно, че "Газпром" предлага лека промяна в схемата за плащане в рубли, което отслаби напрежението и природният газ с доставка през юни тази сутрин (10 май) се търгува при цена от малко над 91 евро за мегаватчас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още