IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Много бензиностанции вече имат системи за улавяне на бензиновите пари

Поставянето им няма да повлияе на цената на горивата, твърдят представители на бизнеса

17:00 | 20.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Много бензиностанции вече имат системи за улавяне на бензиновите пари, съобщават от Българската петролна и газова асоциация (БПГА) по повод обявеното днес от екоминистерството европейско изискване до края на годината тези системи да бъдат задължително инсталирани.

Членовете на БПГА са наясно с европейското изискване за улавяне на бензиновите пари от 3-4 години и имат планове за изпълнението му, коментира пред БТА Светослав Бенчев - експерт от Асоциацията.

Част от компаниите са разпределили тежестта на инвестицията през последните няколко години. Така повечето обекти вече имат изградена система, а някои я монтират в момента. 

„Ако видите, че някоя бензиностанция не работи 2-3 дни, това е най-вероятната причина - изграждането на системата за улавяне на бензиновите пари“, отбеляза експертът на БПГА. По думите му е реалистично обектите на всички членове на асоциацията да изпълнят европейското изискване до края на тази година.

Това изискване е втори етап от изпълнението на евродирективата, като първият - за улавяне на вредните пари при разтоварване на горивото, е изпълнен още преди 6-7 години, поясни Бенчев.

За изпълнение на новото изискване бензиновите колонки трябва да имат монтирана помпичка с маркуч на пистолета за зареждане на моторните превозни средства. Те отвеждат обратно в резервоара за съхранение на горивото бензиновите пари, отделени при зареждане на автомобила.

Инсталирането на такава система не е евтино, но е европейско задължение и трябва да се изпълни, коментира Бенчев. Според него промяната ще подобри условията на труд на работещите на бензиностанциите.

Инвестицията няма да се отрази по никакъв начин на цената на горивата, подчерта Бенчев.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още