Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Може ли България да стане регионален лидер във ВЕИ сектора?

Страната ни може да генерира ток до 100 лв. за Mwh от ВЕИ при дългосрочни договори

гледано: 2380   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

„Визия 2030“ е алтернативен сценарий за по-евтина електроенергия и по-конкурентна икономика. Това е първият случвай от години насам, в който по аргументиран начин се прави анализ на това колко ще струва енергийният преход и каква ще бъде цената на електроенергията. Това каза Никола Газдов, председател на Асоциация за производство, съхранение и търговия с електроенергия, в ефира на предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

Нашата визия е за по-евтина електроенергия, която да е с по-нисък въглероден интезитет, като по този начин икономиката ще стане по-конкурентна. В момента България не може да привлече чуждестранни стратегически инвеститори, тъй като в страната ни няма евтина и предвидима като цена електроенергия, която да се произвежда от възобновяеми източници. 

Още по темата

От думите на госта стана ясно, че под евтина енергия се има предвид в дългосрочен план да е на предвидимо ниска цена. Към днешна дата при оптимални условия в България може да се произвежда ток между 80-100 лева за мегаватчас от ВЕИ, което е между 4-5 пъти по-ниска цена на електроенергия.

"Работим с търговци на електроенергия и банки, за да популяризираме този тип корпоративни договори за продажба и снабдяване на зелена енергия", посочи гостът.

„Визия 2030“ представя сценарий, при който без субсидии от държавата българската енергетика да се модернизира и да привлече инвестиции за над 16 млрд. лева. България може да бъде регионален лидер във ВЕИ сектора, защото имаме много добри климатични условия.  Инвестиционен интерес има към целия регион. Конкурираме се със страните на Балканите. Турция планира да изгради над 26 гигавата нови ВЕИ мощности до 2030 г. , в Гърция – над 20 гигавата, Румъния между 7 и 10 гигавата.

"Енергийно интензивната индустрия, работодателските организации и технологичните компании търсят чиста енергия, защото това е най-евтината опция. Инвеститорите в енергийната инфраструктура са преди всичко капиталисти – влагат парите си там, където виждат рентабилност."

Сценарият във „Визия 2030“ предвижда около 7000 мегавата мощности във ВЕИ, като цифрата може да се увеличи, тъй като цената на технологиите намалява и имаме ресурси. При добра междусистемна свързаност България може да се превърне в соларен хъб и да изнасяме слънчев ток към Централна и Западна Европа. А ние от своя страна да внасяме евтин ток от вятър, произведен на север.

Целия разговор вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Евгения Маринова, автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

3
 
1
 
4
дядя Вова до: Императорът
преди 1 месец
0
 
3
 
3
преди 1 месец
Не може разбира се.Се лидери да сме.Комплексарщина.Гърция ни убива и откъм вятър и откъм слънце,.Същото важи и за Турция.
2
 
2
 
2
zelka007 до: Императорът
преди 1 месец
ами импе , цялата консумирана електрическа енергия в БГ за една година , че и отгоре едни 10% за всеки случай , може да се произведе от фотоволтаични панели , разположени в квадрат със страна 29км ... нещо като площ колкото София горе-долу ... това със наш'то слънцегреене и с текущите технологии ... що требе да се тровим с аец-а и въглищата ... или пък да даваме кинти на рассияните за газчица ... ?! ... виж , втечнен може да внасяме , щото хамериканците са пичoве и ще взимаме от тех оръжие ... едното се връзва с другото ... :)))
4
 
3
 
1
преди 1 месец
По-важният въпрос е: "ТРЯБВА ЛИ?" Трябва ли да се наливат непосилни суми за енергия, която вече се доказа като неефективна и ненадеждна? А за "евтиния ВЕИ-ток" - нека тоя зеленаш обясни - като е толкова евтин и изгоден, го налагат със сила? Къде отиват колосалните суми, които грабят с помощта на т.нар. "въглеродни квоти" от джоба на европейските потребители?

Още от Енергетика
"Булгаргаз": Трябват нови спешни преговори с Азербайджан, ако IGB се забави