Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Може ли да поскъпне парното заради поправка в Закона за енергетиката?

Приходите на "Топлофикация" София са сериозно застрашени от предложението цената на "кафявата" енергия да бъде намалена при свободната търговия

Може ли да поскъпне парното заради поправка в Закона за енергетиката?

Снимка: Ройтерс

Парното и топлата вода могат неочаквано да поскъпнат, ако Народното събрание одобри промените в Закона за енергетика, предложени от Делян Добрев и бившия ръководител на АЕЦ „Козлодуй“ Валентин Николов. 

Още по темата

От друга страна приходите на „Топлофикация“ София могат да бъдат сериозно засегнати, ако цената на „кафявата“ енергия бъде намалена на свободния енергиен пазар, заяви пред журналисти заместник-председателят на Столичния общински съвет от БСП Милка Христова, цитирана от агенция „Фокус“.

„Топлофикация“ София произвежда този тип енергия чрез когенерация, като се изкупува на по-висока цена от тази на стандартната електроенергия, като ценовата разлика успява да компенсира цената на топлинната енергия за дружеството.

Христова отбеляза, че преди няколко години съотношението между произведена топлинна енергия и електрическа такава е било приблизително равно.

„Ако в момента цената на „кафявата“ енергия бъде намалена и тя мине на цената на обичайната електрическа енергия на свободния пазар, това означава, че „Топлофикация“ София ще загуби много сериозни приходи“, предупреди Христова, която добави, че в момента не може да даде точния процент, но „при всички случаи е значителна сума, която няма как да бъде компенсирана по друг начин“.

По нейните думи неслучайно когенерационните системи се използват, за да дадат „поносима“ цена на социалните услуги.

Според Христова една от идеите на Комисията, която е съставена от общински съветници и се занимава с техническия одит, е да бъдат изградени допълнителни мощности за производство на „кафява“ енергия, така че да бъде запазена цената.

Това, което сега се предлага, ще обслужи едрия бизнес, който недоволства от високите цени на свободния пазар на енергия, може да доведе до „икономически“ фалит „Топлофикация“, заяви Христова.

По нейно мнение единственият вариант е Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да понижи цените и държавата пряко да субсидира цената на топлинната енергия, което е забранено от законодателството на Европейския съюз (ЕС).

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
Извънредна проверка на „Топлофикация София“ и фирмите за дялово разпределение