Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Може ли ЕК да откаже лиценз за строителството на АЕЦ "Белене"?

Проектите в ядрената енергетика имат място в електроенергийния микс, но има неясноти кой ще прави капиталовата инвестиция, посочи Радослав Миков от Wolf Theiss

гледано: 3353   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа
Проектите в ядрената енергетика имат своето място в електроенергийния микс
. По отношение на проекта АЕЦ "Белене" има доста неясни въпроси, затова е трудно да се каже дали ще се осъществи, или не. Основният въпрос е дали ще бъде възможен от гледна точка на финансови параметри. Има доста регулаторни казуси за разрешаване. Всички ние ще платим сметката на АЕЦ "Белене". Ако има реализация на проекта, потребителите ще са отговорни за възвръщаемостта на инвестицията, коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването "Светът е бизнес" Радослав Миков, партньор в международната консултантска кантора Wolf Theiss с опит в енергетиката.
Още по темата

Юристът посочи, че относно АЕЦ "Белене" има няколко нотификации – Европейската комисия (ЕК) очаква такива на база на Договора за създаване на Европейската общност за ядрена енергия (Договора за Евратом), в който фигурира процедура, според която България трябва да съобщи на ЕК, че има намерение да изгражда ядрена централа.

"Според член 42 от договора проектите трябва да се съобщават на ЕК за информационни цели на заинтересованите държави членки не по-късно от три месеца преди сключване на първите договори с доставчиците или предприятия, или ако дейността се осъществява от предприятие, което финансирана със собствени средства проекта три месеца преди началото на работата".

Миков подчерта, че ЕК обсъжда всички аспекти на инвестиционните проекти и съобщава становищата си на заинтересованите страни.

Нужен ли е нов ОВОС?

Проектът АЕЦ „Белене“ е с оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) от 2004 г. и въпреки че той е изтекъл, Министерство на околната среда и водите може по своя преценка да реши има ли нужда от нов. "Стои въпросът не трябва ли да се спази европейското законодателство и да се направи оценка в съответствие с директивите", отбеляза експертът.

Миков поясни, че с приемането си в ЕС през 2007 г. и като член на конвенциите за трансграничното въздействие България трябва да се консултира с всички заинтересовани страни, а това е направено единствено с Румъния.

Юристът съветва да се направи оценка на въздействието по директивите, за да се спази европейското законодателство, като потвърди, че това е в правомощията на МОСВ.

Има ли международен консорциум

Радослав Миков внесе яснота по темата за консорциума между “Росатом”, General Electric (GE) и Framatome SAS, изявил желание да строи "АЕЦ Белене". По думите му представител на "Росатом" казва, че има написано писмо за споразумение, където се посочва, че "Росатом" ще е партньор и основен инвеститор, докато Framatome ще бъде партньор и доставчик на електроника и оборудване за управление и контрол на системите, а GE ще достави тяхната турбина "Арабел" и свързаните с нея системи.

"Няма предварително заложена структура кой ще направи капиталовата инвестиция", посочи той и обясни, че от българска страна има наличие на оборудване и площадка.

Радослав Миков напомни, че условието този проект да се случва без държавна гаранция за изкупуване на ток на определени цени е в сила.

"В последния доклад на БАН има пет варианта за ценообразуване на проекта АЕЦ "Белене", като в два от тях предвиждат възможност за реализация, но всичко зависи от търсенето и предлагането, прогнозира юристът и отбеляза, че все още не може да се каже каква ще бъде крайната фиксирана цена.

Какво е бъдещето на проекта АЕЦ „Белене“?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" вижте тук.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
Защо да изберем доставчик на електроенергия?