Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

МОСВ води преговори за забрана на помощите за отопление с въглища и дърва

Местните власти трябва да бъдат по-активни за подобряване на качеството на въздуха, смята министър Борислав Сандов

МОСВ води преговори за забрана на помощите за отопление с въглища и дърва

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) води преговори със социалното министерство за забрана на помощите за отопление с въглища и дърва, каза вицепремиерът и министър на околната среда Борислав Сандов по време на парламентарния контрол.

Той уточни, че на фона на очакваното осъдително решение от съда в Люксембург относно замърсения атмосферен въздух "трябва да вземем по-крути мерки". Сандов посочи, че основните замърсители в страната са битовото отопление и транспортът.

Още по темата

Министърът посочи, че в някои региони има и трансгранично замърсяване - например на Столичната община от община Перник, както и от Сърбия и Северна Македония заради естественото движение на въздушните маси, и замърсяване от кариерите, които са разположени в близост до градовете. В последната година обаче има намаление на стойностите на фини прахови частици както по отношение на среднодневните стойности, така и за броя дни със увеличено замърсяване.

По ОП "Околна среда" за миналия оперативен период за подобряване на качеството на въздуха са били отделени над 720 млн. лева - 122 млн. лева за битово отопление и 500 млн. лева за развитие на обществения транспорт. Проектите, финансирани по тази програма, трябва да бъдат реализирани до края на 2023 г.

По новата програма България ще кандидатства за 750 млн. лева, които да бъдат отделени за качеството на въздуха. Предстои Европейската комисия да одобри искането за структурата на оперативната програма през новия период (2021 - 2027 г.).

Допълнително в Бюджет 2022 ще бъдат предвидени и 30 млн. лева национални средства за справянето с този проблем.

Сандов посочи още, че опитът в Европа сочи, че основните действия се взимат на местно ниво. В Краков например е забранено ползването на въглища от бита. У нас Столичната община е започнала процес за намаляване на замърсяването чрез права, дадени с промените в Закона за атмосферния въздух. В ход е създаването на зона център и зона външен център, в които ще има ограничения на движението на автомобили с цел намаляване на фините прахови частици във въздуха.

На национално ниво действа програма за намаляване на замърсяването на въздуха в периода 2018 - 2024 г. По нея са приети изисквания за качеството на твърдите горива за отопление (въглища и брикети), одобрени през февруари 2020 г., както и за контрол върху използването на дървесина за отопление, одобрени през 2019 г. Контролът за използването на дървесината е възложен на Министерството на земеделието, храните и горите.  

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
tnm
преди 3 месеца
Най-обичам да прочета думичката "трябва" в коментари на политици и управляващи.А на вицето му пожелавам приятен мандат, докато се намира от страната на булката, щото досега той все беше от страната на младоженеца.

Още от Енергетика
Джулиан Лий: Субсидиите за горивата не са ефективни мерки срещу инфлацията