IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Н. Димов: Има добри предпоставки за дерогация за големите горивни инсталации

Агенцията по околна среда в момента анализира внесената документация от четирите въглищни централи в Маришкия басейн

12:25 | 06.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Документацията на четирите въглищни централи в Маришкия басейн се разглеждат в момента от Изпълнителната агенцията по околна среда и тя ще прецени дали те ще могат да се ползват от дерогация за новите екологични правила на ЕС. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов в рамките на парламентарния контрол.

Той обясни, че решението е експертно, но неговото виждане е, че има предпоставки централите да получат дерогация и е оптимист, че те ще продължат да работят, въпреки че не изпълняват новите екологични изисквания.

Според европейските правила изключения могат да бъдат получени при наличието на няколко обстоятелства, след като бъде направен анализ на ползите и разходите от приетите нови нива на вредните емисии. При наличие на непропорционално високи разходи спрямо ползите за околната среда, инсталациите могат да получат дерогация от правилата.

Анализите се правят на базата на географското положение на централата, техническите характеристики на инсталациите, както и на базата на характеристиките на околната среда. По думите на Нено Димов и четирите централи - държавната ТЕЦ "Марица Изток" 2, AES "Гълъбово", КонтурГлобал и ТЕЦ "Брикел", имат основание да искат изключение и по трите обстоятелства.

Той допълни, че независимо от дерогацията, горивните инсталации ще имат лимит на вредните емисии, така че да не се получава увеличаване на замърсяването на околната среда.

Новите правила за вредните емисии бяха одобрени през лятото на 2017 година. Българските централи обаче не могат да ги изпълнят заради по-ниското качество на въглищата от местен добив.

Затварянето на централите ще постави на изпитание енергийната система, защото четирите въглищни централи в Маришкия басейн осигуряват около 40% от електроенергията в страната. Под въпрос са и работните места на миньорите в Маришкия басейн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още