Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Н. Кискинов: Клиентите на "Булгаргаз" не са длъжни да подписват нови договори

Регионалните пазари все повече оказват влияние върху българския енергиен пазар, посочи управляващият съдружник в дружество „Владимиров Кискинов"

Н. Кискинов: Клиентите на "Булгаргаз" не са длъжни да подписват нови договори

Снимка: Ройтерс

Ако желаете да се снабдявате с природен газ от свободния пазар и не сте уговорили цена с "Булгаргаз", не сте длъжни да взимате количеството природен газ от тях и не би трябвало спрямо вас да се приложат санкции в тази връзка. Това съветва Николай Кискинов, управляващ съдружник в дружество „Владимиров Кискинов", в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

"От една страна, "Булгаргаз" трябва да предложи определени количества газ на пазара. Пазарът ги очаква, но не знае каква ще е постигнатата цена. Текат още два процеса същевременно. На 1 януари отпада регулираната цена на "Булгаргаз" за крайни клиенти", напомни юристът.

Кискинов подчерта, че същевременно "Булгаргаз" на 17 и 18 декември изпраща писмо на своите клиенти, с което им казва, че понеже вече няма регулирана от КЕВР цена, следва да се подпише анекс, с който съответната цена става цената, която "Булгаргаз" предлага за утвърждаване на КЕВР за съответния приложим период.

"Неподписване на договора може да означава възможност на потребителя да прекрати договора с едномесечно предизвестие", поясни той. Освен това Кискинов призова "Булгаргаз" да действа пазарно, а не от позицията на предприятие с господстващо положение.

"На пазара беше постигната цена от 45,45 евро, която е по-висока от регулираната и от впоследствие определената цена от КЕВР за крайните снабдители", напомни той. – Част от клиентите поискаха да се договори индивидуална цена, други отказаха да подпишат анексите и се обърнаха към доставчиците от свободния пазар."

Според Кискинов регионалните пазари все повече оказват влияние върху българския енергиен пазар.

"За последната седмица базовата енергия в България се е търгувала средно на 46,40 евро на 2 януари. Докато на OPCOM и HUPX цената е била съответно 50 и 44 евро”, посочи юристът и пресметна, че най-високата стойност на енергията на българския пазар е била 54 евро, при HUPX - 59 евро, при OPCOM - 48 евро.

Кискинов посочи, че българската борса е близка до регионалните в пет от седемте последни дни, което той отчете като добър знак.

"От една страна, нашият пазар започва да се възприема в контекста на регионалните пазари, но от друга страна, и те ще започнат да влияят на българския пазар. Предпоставките за регионална търговия са налице", смята Кискинов.

Той подчерта, че очакванията за 110-115 лв. цени на електроенергията в България “се потвърждават отново”.

По темата за двустранните договори Николай Кискинов разкри, че се наблюдава сериозно раздвижване на пазара, но и много заявки за покупка на сравнително големи количества енергия.

"Цените са някъде около 96-97 лв. Това отново е индикация за дългосрочните нива на електрическата енергия, които според прогнозите се очаква да са около 100-110 лв. Пазарът на двустранни договори е на различно, по-високо ниво, от пазара ден напред", допълни той.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
ВАС отмени забраната на КЗК за закупуване на ЧЕЗ от „Инерком“ на Гинка Върбакова