IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На някои европазари електроенергията вече се продава и на отрицателни цени

БНЕБ предлага некоректните борсови участници да се изключват от всички сегменти, казва изпълнителният ѝ директор Константин Константинов

12:58 | 15.04.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Главният изпълнителен директор на БНЕБ Константин Константинов.&nbsp;<em>Снимка: БТА</em></p>

Главният изпълнителен директор на БНЕБ Константин Константинов. Снимка: БТА

От началото на кризата с коронавируса се наблюдава силно понижение на цените на тока, който се търгува на борсата. В Западна Европа, на краткосрочните пазари, се наблюдават среднодневни цени с отрицателни стойности. Но точно поради този факт е от изключително значение договорите на дългосрочните пазари да се спазват коректно от всички пазарни участници. Това мнение изказа в интервю за БНР изпълнителният директор на Българска независима енергийна борса (БНЕБ) Константин Константинов.

Според Константинов щом има отрицателни цени на пазара, тогава това означава, че има продавачи, които са готови да продават на такива цени.

„Всеки сам определя цената, на която ще купува у продава. Сделките са доброволни“, заключи той.

В разговора си за БНР Константинов пояснява, че БНЕБ ще представи пред Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) актуализирани правила за работа на свободния пазар за електроенергия, като една от основните промени е въвеждането на един договор за участие на трите пазарни сегмента. По този начин, ако се стигне до изключване на некоректен борсов участник, това изключване ще се отнася за всички пазарни сегменти, казва мениджърът. 

„Както борсовият оператор, така и пазарните участници трупат непрекъснато опит и вследствие на този опит ние предлагаме промени, които в случая ще засегнат предимно пазара на дългосрочни двустранни договори. Това са подобрения, които показват, че борсовият пазар се развива“, коментира предложенията Константинов.

Едно от тези предложения е увеличаване на  броя на търговете, които БНЕБ е в състояние да прави – от 7 на 12 търга. По този начин на всеки 30 мин. ще може да се провежда търг. Целта на тази промяна е борсовите участници да имат възможност за провеждане на повече търгове, посочи Константинов.

Той подчерта, че минималното обезпечение от 75 хил. лв, което всеки борсов участник е длъжен да представи, за да участва на този пазар, вече ще може да се използва за търговия и няма да бъде блокирано.

„Въвежда се минимален брой участници в списъка с допустимите контрагенти на всеки борсов играч. Този минимален брой е фиксиран до 5. Участник в списък с допустими контрагенти ще може да провежда търгове и да активен на този пазарен сегмент“, заяви още ръководителят на БНЕБ.

По този начин конкуренцията на свободния пазар ще се подобри, посочва Константинов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
driverf1
преди 4 години
Не беше отдавна времето когато ЕРП-тата сравняваха електро енергията с друг вид енергия (цената на петрола) и казваха че при 140$ за барел цената на ел.енергия трябва да коригира с толкова и толкова почти колкото е сега.....Да,но цената на петрола е под 20$ за барел а ЕРП-тата спят.....,ехо събудете се.....,намалете цената на ел.енергията най-малко с 60-70 процента....,Бойко къде спиш и ти.....?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
zelka007
преди 4 години
мдаа ... epexspot , германия , 16 февруари 2020 , средно дневна цена за 23 часа от 24 ... - 8,27 ? / MWh , като за един час само е била положителна ? 0.74 / MWh ... топло време , свръхпроизводство от вятър и фотоволтаици ... подобна ситуация и в испания , франция и италия но без достигане на отрицателни цени ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още