IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николай Кискинов: Огромната ликвидност изкривява цените на енергийните пазари

Търговците на природен газ да подадат заявленията си до КЕВР в началото на годината, за да не се окажат без лиценз на 1 октомври, призова адвокатът

22:45 | 06.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: Bloomberg

 

На финансовите пазари има огромна ликвидност, много свободни пари и инвеститорите се насочват към енергийните борси. Проблемът е, че те са изключително малки в сравнение с финансовите и когато започнат да се наливат много средства, пазарът се изкривява. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването “В развитие”  адвокат Николай Кискинов, управляващ съдружник във „Владимиров Кискинов“.

“Наблюдаваме спекулативен пазар, който се влияе от финансовия сектор и се използва повече за инвестиции, отколкото за търгуване на определени вещи”, коментира  той.

Според него пазарите в момента се движат ирационално и няма сериозни фундаменти за такива цени.

По думите на Кискинов средната цена за базов продукт на Българската независима енергийна борса през 2020 г. е по-ниска отколкото е била през 2019 г.

Експертът пресметна, че за първото шестмесечие на 2020 г. средната цена е 66,36 лева за мегаватчас, а за второто - 87,35 лева за мегаватчас. За сравнение - средната цена за базов продукт през 2019 г. е 92,63 лева за мегаватчас.
Кискинов напомни, че през миналата година на БНЕБ е отбелязан рекорд на търгуваните количества електроенергия. 

“Имаме в пъти увеличение на търгуваните количества. На пазара “Ден напред” ръстът спрямо миналата година е около 50%, за сметка на пазара на “Двустранни договори”, който е “замрял” с два пъти по-ниски количества”, посочи експертът и прогнозира, че „до края на годината ще видим количества от около 100 хиляди мегаватчаса, изтъргувани през някой ден”.
Кискинов призова търговците на природен газ да подадат заявленията си до КЕВР в началото на годината и да не чакат последния момент, за да не се претовари системата, а на 1 октомври някои от тях да се окажат без лиценз.

Има ли връзка между тенденциите на финансовите пазари, спекулата с определени активи и енергийните пазари? Ще се вдигне ли цената на електроенергията след като в края на януари изтича задължението на БЕХ да предлага минимални количества на определена цена на пазара? Ще се попълни ли платформата на КЕВР, за да стане прозрачно сравнението на цените? Какво се промени за търговците на природен газ след обнародване на изискванията към тях?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването "В развитие" гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още