IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата газова връзка с Гърция ще чака пари по плана "Юнкер"

Да проучим опита на другите след отказа на ЕК да финансира санирането по новия механизъм, препоръча Кристалина Георгиева

13:17 | 03.06.16 г. 1
Новата газова връзка с Гърция ще чака пари по плана "Юнкер"

Новият интерконектор с Гърция - IGB, ще кандидатства за финансиране по "Плана Юнкер" веднага след като приключи вторият пазарен тест по проекта. Това става ясно от коментари на енергийния министър Теменужка Петкова по време на дискусия за развитието на българската икономика.

Стойността на проекта е около 220 млн. евро, а по него досега от ЕС са платени безвъзмездно 45 млн. евро за предварителните проучвания. Проектът не може да бъде финансиран от европейските фондове, защото в него участват частни компании. Това обаче го прави подходящ именно за новата инвестиционна схема в ЕС.

Теменужка Петкова очаква успешно приключване и на втората фаза на пазарния тест на IGB, което ще докаже жизнеспособността на проекта, посочват още от пресцентъра на Министерството на енергетиката.

България участва и с още четири проекта на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) за финансиране по плана "Юнкер" на обща стойност 245 млн. евро.

В цяла Европа най-голям интерес към този механизъм за финансиране проявяват малките и средните предприятия. Най-вероятно 500 млн. евро ще бъдат насочени към това направление, коментира от своя страна българския комисар Кристалина Георгиева пред БНР. По отношение на българската енергетика се кандидатства в две направления - за газовата връзка с Гърция, както и за проекти за енергийна ефективност.

Георгиева припомни обаче, че България вече е направила предложение за кандидатстване по Плана в областта на санирането, но то не е било прието. "Да видим има ли начин да ползваме опита на други, така че да го преструктурираме, отново да се кандидатства", обясни тя.

Дори и да не се получи отново финансиране по плана "Юнкер", пари за енергийна ефективност за сградите ще има, каза обаче регионалният министър Лиляна Павлова.

"Това не ни притеснява, защото първият един милиард е уплътнен с други финансови институции, които покриха тази гаранция и с които финансираме. Въпросът е за втория милиард - дали можем да направим така програмата, че да мине с финансиране по плана "Юнкер" или с други финансови институции", допълни още тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още