Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Нови етикети за електроуредите от днес

Какво трябва да знаят потребителите?

гледано: 1011   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

От 1 март влиза новата скала на енергийния етикет в магазините, т.е. от "А" до "G", но тя ще обхване първоначално само пет групи електроуреди: перални, перални със сушилния, хладилни уреди и фризери, телевизори и съдомиялни. Вече потребителят няма да бъде заблуждаван от енергийно етикиране с клас "+". Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Мария Kръстева, консултант в Label 2020.

"Енергийният етикет като цяло е една от най-успешните инициативи на ЕС, като от 25 години той стимулира използването на енергоефективни уреди в дома, но от последната актуализация на скалата през 2011 г., когато се въведоха класовете с "+" пазарът беше пренаситен от уреди, намиращи се само в най-горните класове. 100% от хладилниците в ЕС са с клас А+", каза гостът. 

Още по темата

"Допреди потребителите, които купуваха хладилник "А+", оставаха с впечатлението, че получават възможно най-енергийно ефективния уред, а всъщност той се оказва най-неефективния", посочва Мария Кръстева.

По думите ѝ изборът на потребителя неминуемо ще бъде улеснен чрез новата рамка, тъй като така най-заблуждаващите категории ще бъдат преоразмерени и ще попаднат много бързо в категориите "С", "D" и "Е".

"Това не са единствените промени, които са заложени в актуализация. Има и други, които също са потребителски ориентирани, като нови пиктограми, показващи допълнителни характеристики, QR код, който предоставя достъп до цялата техническа информация за дадения модел в продуктовата база, и шумова скала, която да повиши нивото на комфорт", обясни Кръстева.

Целия разговор може да видите във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
Какво трябва да знае бизнесът за свободния пазар на електроенергия?