Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

НСИ отчете значителен ръст на производството на безоловен бензин през юни

Намалява производството на природен газ и на твърди горива

НСИ отчете значителен ръст на производството на безоловен бензин през юни

Снимка: Bloomberg L.P.

През юни производството на безоловен бензин в България нараства с 49,3% на годишна база, показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за енергийните ресурси. Причината за годишния ръст е постепенното разхлабване на ограниченията, свързани с пътувания заради пандемията от коронавирус.

При дизеловото гориво НСИ отчита увеличение с 28,9% в сравнение с юни миналата година, при пропан-бутановите смеси има ръст от 20%, а при електроенергията - с 2,4%.

Данните показват още, че българските рафинерии са произвели в сравнение с юни миналата година с 50% по-малко природен газ и с 23,6% по-малко твърди горива.

В статистиката изчисляват още, че през юни спрямо май намалява производството на твърди горива - с 58,2% до 1 млн. тона, безоловен бензин - с 6,7% до 112 хил. тона, дизелово гориво - с 9,3% до 223 хил. тона, и на електроенергия - с 3,5% до 3 225 ГВтч.

Производството на пропан-бутанови смеси и природен газ остава без изменение.

Доставки на енергийни продукти

Данните на НСИ показват, че през юни спрямо май нарастват доставките на безоловен бензин - с 35,3% до 46 хил. тона, на пропан-бутанови смеси - с 6,1% до 35 хил. тона, и на електроенергия - с 3,1% до 2 523 ГВтч.

Потреблението през юни намалява доставките на твърди горива - с 57,1% до 1,048 млн. тона, и на природен газ - с 1,7% до 230 млн. куб. м. Доставките на дизелово гориво остават без изменение.

През юни спрямо същия месец на 2020 г. нарастват доставките на природен газ - с 32,9%, на безоловен бензин - с 12,2%, и на електроенергия - с 8%.

Намаляват доставките на твърди горива - с 24,2%, пропан-бутанови смеси - с 16,7%, и на дизелово гориво - с 1,5%.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
Газът поскъпва с близо 10% от 1 декември