IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се нов бум на зелени централи, за който отново може да не сме подготвени

Войната в Украйна ще ускори зеления преход в Европа и България, а зелената енергия може да бъде "най-конвертируемата" стока

15:28 | 16.03.22 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Очаква се нов бум на изграждане на зелени мощности, което повдига въпроса готова ли е електроенергийната система, стана ясно по време на уебинар "Енергийната политика на България", организиран от сп. "Ютилитис". Участниците в дискусията коментираха, че липсва ясна визия и това може да предизвика допълнителни разходи за системата.

Плавният преход е много важен за сигурността на мрежата, обясни Калина Трифонова, зам.-председател на Управителния съвет на EVN България. Тя посочи, че в момента се наблюдава зараждането на бум на зелените мощности и само в първите два месеца заявките за присъединяване към мрежата на EVN са около 1300 с инсталирана обща мощност 470 мегавата, основната част от тях - фотоволтаици.

Тя обясни, че за интегрирането на новите централи се изискват големи инвестиции, средства за които в момента не са налични. Трифонова разказа, че енергийният регулатор насърчава и принуждава мрежовите оператори да присъединяват всички желаещи, независимо че понякога става дума за централи, изградени в отдалечени места или изоставени села. Това налага изграждането на мрежа до централите, за които плащат всички потребители, а ползите са само за един - собственика на централата.

Става дума основно за централи с мощност до 30 киловата, за които има облекчен режим и преференциални цени, коментира Никола Николов, член на Управителния съвет на Българската фотоволтаична асоциация (БФА). "Всички останали си плащаме за присъединяването", допълни той.

До края на седмицата от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще представят становище за законодателни промени и техническите изисквания за присъединяването на ВЕИ мощности за лично ползване, анонсира председателят на институцията Станислав Тодоров. Той отбеляза, че в момента процедурите са разпръснати в законодателството, а всяко ЕРП има собствени изисквания за присъединяване.

Регулаторът изготвя още и предложение за регулация на батерийните мощности, каквато липсва у нас.

Станислав Тодоров препоръча на електроразпределителните дружества да променят своия бизнес модел за присъединяване на нови зелени мощности и поиска още дружествата да обявят какъв е капацитетът на мрежите им.

Войната в Украйна ще ускори зелената трансформация на Европа, коментира Никола Николов от БФА. Според него България има потенциала за увеличаване на производството и износа на зелена енергия, която ще бъде "най-конвертируемата" стока в следващите години.

Николов потвърди за възможен бум на новите зелени мощности - по данни на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) има заявени 15 теравата мощности. Но през 2021 г. са присъединени едва 60 мегавата нови зелени централи и трябва да се анализира защо заявените проекти не могат да бъдат реализирани.

Той беше категоричен, че инвестициите за развитието на мрежите - както на ЕСО, така и на разпределителните дружества, могат да дойдат от средствата, които България получава от продажбата на квоти за въглеродни емисии. В момента приходите в пъти надвишават средствата, нужни за покриване на преференциалните тарифи за възобновяемите енергийни източници, посочи още Николов.

Светослав Иванов, председател на Българската газова асоциация (БГА), обясни по време на уебинара, че реализирането на зелените проекти е свързано до голяма степен от природния газ. Суровината намалява емисиите въглероден диоксид спрямо използваните днес въглища, допълни още той. Според него в страната има находища на газ и тяхното разработване ще бъде в интерес на енергийната сигурност на България.

"България няма как да изчезне от газовата карта, но в момента тя не е пазар в истинския смисъм на думата", заяви още Иванов, припомняйки, че в страната ни има две газови борси, но един играч, който доставя 95% от газа на пазара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Е то не си спомням някога за нещо да сме били подготвени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
national power
преди 2 години
Toва добре ама товар откъде?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Очаква се нов бум на зелени централи ... а китайчетата какво ще кажат, дали им се бачка за шарени хартийки?! Т.е. дългови обещания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
E то и комунизма се очакваше. Но не! Не додЕ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още