Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Омбудсманът изпраща препоръка на „Топлофикация“ да обясни фактурите

Диана Ковачева ще търси и причината за върнатите символични суми след драстичното намаление на природния газ

Омбудсманът изпраща препоръка на „Топлофикация“ да обясни фактурите

Снимка: БГНЕС

Омбудсманът Диана Ковачева ще изпрати препоръка на "Топлофикация", за да си оптимизира дружеството фактурите, които издава.

Сметките са пълен хаос, не е спазено условието информацията да е ясна. Появяват се едни суми, чак на втора страница на сметката е реалната сума. Има и разминаване на сметките, които изчисляват топлинните счетоводители и тези, които предоставя дружеството“, разкри общественият защитник пред bTV.

Според Ковачева намалението на сметките заради падането на цената на газа е необяснимо малко. Тя напомни, че в институцията на омбудсмана жалби за сметките си от „Топлофикация“ са подали десетки граждани.

"Сумите са символични, за сметка от около 400 лева намалението е 26 лева", даде пример националният омбудсман и коментира, че "Топлофикация" - София, за разлика от другите дружества в страната, дори отказва да издаде фактури на гражданите.

Още по темата

Общественият защитник даде пример и с няколко сметки на граждани, които са подали оплаквания, като в началото се посочва някаква огромна сума от на 1300 лева със срок за плащане 14 септември, а на втора страница има друга сума – 400 лева.

„Това е сумата, която трябва да се плати, но не е ясно защо на първата страница е голямата сума“, посочи Ковачева.

По думите на националния омбудсман има дялово разпределение за следващия сезон, което е прогнози за това какво ще се потребява.

„Хората обаче ги плащат сега, защото мислят, че трябва да ги платят на части тези суми“, обясни общественият защитник.

Диана Ковачева е категорична, че се нарушава Директивата за енергийна ефективност, в която се казва, че „трябва всичко да бъде ясно“.

Днес омбудсманът ще присъства на изслушването на „Топлофикация - София“ в парламентарната Комисия по енергетика, за да зададе въпросите на гражданите, както и защо при драстичното намаление на природния газ за отоплителния сезон върнатите суми са символични.
 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Защото печалбата вече е разпределена(изядена) и няма връщане на зад.....

Още от Енергетика
ЧЕЗ получи две отличия на Годишните награди за отговорен бизнес 2020