IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Омбудсманът: Намалението на цената на топлинната енергия ще се усети през юли

Липсва прозрачност при ценообразуването на топлинната енергия, като сложността на този процес обърква потребителите, споделя Диана Ковачева

09:34 | 10.06.20 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Намалението в цените на топлинната енергия ще бъде усетено при потребители, когато излязат изравнителните сметки през юли, заяви омбудсманът Диана Ковачева в ефира на NOVA.

„Проблемът, срещу който възразявам, е появата на прекалено много прогнозни елементи при ценообразуването. Към момента прогнозният елемент е този, че хората плащат на базата на прогнозни сметки“, посочи Ковачева.

Тя даде за пример мартенските сметки. 

„Сметките за топлинна енергия за март бяха безкрайно високи. Това се дължи на факта, че имаме прогнозно отчитане. Отчита се на предположение, че хората са останали вкъщи, било е студено, необективни факти. В същото време реалният отчет идва чак в края на отоплителния сезон, когато хората получат изравнителните си сметки”, обясни омбудсманът.

Ковачева сподели, че е изпратила четири препоръки до Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) по различни казуси през последните два месеца.

„Всъщност основният проблем, с който се сблъскваме, е обстоятелството, че липсва прозрачност при ценообразуването на топлинната енергия. Видяхте, че нещата са толкова объркани, че дори се наложи министърът на енергетиката да обясни какво точно е имала предвид КЕВР. Като че ли регулаторът се крие зад сложната система на ценообразуване. При тази липса на прозрачност, това определено пречи на хората да разберат за какво реално плащат”, смята Ковачева.

Тя е на мнение, че цената на топлинната енергия наистина се е понижила, защото КЕВР е определила по-ниски цени за изминалите два месеца. Какви ще бъдат сметките на потребителите, обаче, предстои да видим. Тя обаче възразява и срещу друг прогнозен елемент – цените, по които ще се плаща.

Омбудсманът обърна внимание и на промените при ценообразуването на природния газ, след които цената на синьото гориво ще се променя всеки месец, докато тази на топлинната енергия ще търпи изменение веднъж на шест месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още