Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Основната цел на правителството в газовия сектор е развитието на хъба „Балкан“

Според зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков държавата има договорености с „Газпром“ да остане важна транзитна точка на газ до 2030 г.

Основната цел на правителството в газовия сектор е развитието на хъба „Балкан“

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

гледано: 2648   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Диферсификацията в газовия сектор е един от най-важните приоритети на правителството в сектор „Енергетика“. Когато става въпрос за диверсификация говорим както за нова инфраструктура, така и за нови източници на доставките.

Това посочи в интервю за Bloomberg TV Bulgaria заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков.

Още по темата

Заместник-министърът на енергийното ведомство посочи и примери в тази насока – подписаната пътна карта с „Газпром“ във връзка с развитието на газопреносната инфраструктура на страната, както и меморандума между „Булрагтрансгаз" и „Сърбиягаз" за съвместно развитие на газопреносната инфраструктура на двете страни.

„Газовият сектор е бил винаги много важен приоритет за нас. Основната ни цел е развитието на газов хъб „Балкан“. Следва да споменем, че сме в контакт с колегите от ЕК, от където получихме близо 1 млн. евро, които са 50% от сумата, необходима за стартиране предпроектните проучвания, които ще покажат в каква насока и какви количества газ ще могат да бъдат пренасяни и какви инвестиции трябва да бъдат направени в инфраструктура“, каза зам.-ръководителят на енергийното министерство.

По думите на Станков държавата има договорености с „Газпром“ да остане важна транзитна точка на газ до 2030 г. „Сигурен съм, че и след това, предвид планираните бъдещи инвестиции и 10-годишния план за инвестиции, представен от „Булгартрансгаз“ дори ще увеличим транзитираните количества“, категоричен е зам.-министърът.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Коментари (2)

5
 
5
 
2
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Няма как да се надявам на шанс за газов хаб при политиката на този управляващ екип!
5
 
4
 
1
преди 4 месеца
Какво по дяволите ще представлява този газов хъб Балкан Откъде ще получава газ и къде ще се съхранява този газ Ясно е че газопреносната мрежа в България е добре уредена но нямата нито една интерконекторна връзка с другите страни в региона и с каквата скорост ги строите функционирането на този газов хъб вероятно ще стане след 20 години

Още от Енергетика
КЗК разглежда сделката за продажбата на ТЕЦ "Варна"