IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отново няма желаещи за проучване за газ в блока "Тервел"

Поредният конкурс беше открит през лятото на 2019 година

14:32 | 17.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Конкурсът за търсене и проучване на петрол и природен газ в „Блок 1-26 Тервел" (бившият "Терес") ще бъде прекратен, съобщават от правителствената пресслужба след края на заседанието на Министерския съвет.

За решението стана ясно още в края на миналата седмица от думите на енергийния министър Теменужка Петкова пред Народното събрание. Тя поясни, че вече се подготвя и следващата процедура. Енергийният министър отговори на въпрос на депутата от БСП Таско Ерменков по отношение на проучванията за природен газ в Черно море. 

От прламентарната трибуна Ерменков изрази своята изненада за липсата на интерес към българския блок на фона на находките в Румъния и Турция.

„Блок 1-26 Тервел" е с площ от 4 032 кв. километра и е разположен в изключителната икономическа зона на България в Черно море. В периода 2002 - 2008 година там е било предоставено разрешение за търсене и проучване на „Винтидж Петролеум Интернешънъл инк.“. Компанията е провела ограничен обем проучвателни дейности, но досега не е правен  сондаж.

Според оценки блокът е слабо изучен и геоложките и геофизичните данни за него са силно ограничени.

Сегашният конкурс за избор на титуляр на разрешение за търсене и проучване за блока бе обявен с решение №485 на МС от 6 август 2019 г. В определения срок, регламентиран в решението на Министерския съвет, няма кандидат, който да е закупил конкурсни книжа и не са подадени заявления за участие в конкурса.

Конкурсната процедура се прекратява на основание чл. 50 а, т. 1 от Закона за подземните богатства, допълват от Министерския съвет. Този текст гласи, че конкурсът за предоставяне на разрешение се прекратява с решение на органа, открил процедурата, когато не е подадено заявление или предложение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:18 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още