Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Овергаз: Природният газ намалява вредните емисии с 26 хил. тона годишно

София е успяла да спести 9 хил. тона вредни вещества през 2018 г., като при домакинствата от цялата страна редуцирането на емисиите достига 14 хил. тона

Овергаз: Природният газ намалява вредните емисии с 26 хил. тона годишно

Снимка: Ройтерс

Газификацията намалява количеството врени вещества във въздуха с 26 хил. тона годишно, посочват от енергийното дружество „Овергаз“ в съобщение до медиите. 

Още по темата

Използването на природен газ намалява количеството на отделените фини прахови частици, серни и азотни оксиди, въглероден оксид и летливи органични съединения, подчертават от компанията.

Тези резултатите са постигнали клиентите на „Овергаз Мрежи“ през 2018 г., като са заменили „неефективните и неекологични енергоизточници“, които използват за отопление, подгряване на вода и готвене, с природен газ.

Най-много са „спестените“ вредни вещества в София – почти 9 хил. тона. В Русе, един от градовете с най-сериозни проблеми със замърсяването на въздуха, емисиите са били редуцирани с 2,7 хил. тона, докато във Велико Търново опасните за здравето вещества във въздуха са с близо 1,9 хил. тона по-малко, а в Разград - с 1,3 хил. тона надолу.

Газифицираните болници, училища, детски градини и търговски обекти в страната, които използват синьо гориво, са спестили почти 11,7 хил. тона вредни вещества за атмосферата. Благодарение на газификацията на българските домакинства вредните вещества във въздуха са намалели с над 14 хил. тона през 2018-а година.

Изчисленията на експертите на „Овергаз“ показват, че за 5–6 години присъединяването на всички 350 хил. домакинства, които са близо до газоразпределителната мрежа, ще намали с около 6 хил. тона годишно емисиите на прахови частици или с близо 30% от емисиите на вредни вещества от битово горене.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
ЧЕЗ: Осигуряването на качествено образование е ключово за електроенергетиката