Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Пандемията свива производството на всички видове енергийни продукти през април

Доставките на бензин и дизел се понижават с над 50% на месечна база, производството на електроенергия отчита спад от 21,5%

Пандемията свива производството на всички видове енергийни продукти през април

Снимка: Qilai/Bloomberg

През април на месечна база се понижава производството на всички видове енергийни продукти в страната заради извънредните мерки за социално дистанциране, които правителството предприе за ограничаване на разпространението на коронавируса, сочат данни на Националния статистически институт  (НСИ). 

Още по темата

Производството на твърди горива се понижава с 11,5 % до 1793 хил. тона, докато това на пропан-бутанови смеси отчита спад от 37,5% до 5 хил. тона. Подобно е положението и при бензина и дизела – двата вида горива отчитат спад в производството съответно със 17,2% и 10,4 на сто. Добивът на природен газ също се свива с 20% до 4 млн. куб. м. Спад отбелязва и генерирането на електроенергия – с 21,5% до 3066 гигаватчаса.

На годишна база през април единствено производството на природен газ нараства – със 100%. Спад отчитат всички останали енергийни продукти. При твърдите горива понижението е в размер на 2,7 на сто, докато при пропан-бутановите смеси то достига 54,5%. Производството на бензин и дизел се свива съответно с 35,8% и 16,4 на сто. Количеството генерирана електроенергия отбелязва спад от 15,5%.

На месечна база намаляват доставките на твърди горива с 11,4% до 1852 хил. тона. Спад отчитат и тези на пропан-бутанови смеси  - 40% до 18 хил. тона. Понижават се и доставките на бензин и дизел – съответно със 17,9% и 30,7 на сто. Подобно е положението и при природния газ – този ресурс отчита спад на доставките с 23,2% до 232 млн. куб. м. Доставките на електроенергия се свиват през април на месечна база с 16,1% до 2578 гигаватчаса.

На годишна база през април намаляват доставките на всички енергийни продукти. Тези на твърдите горива се свиват с 2,4 на сто, докато доставките на пропан-бутанови смеси, бензин и дизел се понижават съответно с 53,8%, 53,1% и 43,1 на сто.

Доставките на природен газ регистрират спад от 7,2%, докато тези на електроенергията се свиват с 6,2 на сто.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
Е дай сега ревем ли какво.....?

Още от Енергетика
Търсят се алтернативни решения за производствата на американските централи