Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Парламентът одобри режима на данъчно облагане на интерконектора с Гърция

Предстои подобна процедура да бъде проведена и в Гърция, където споразумението трябва да бъде одобрено от местния парламент

Парламентът одобри режима на данъчно облагане на интерконектора с Гърция

Снимка: Народно събрание

Народните представители гласуваха в пленарна зала в пълно единодушие за ратификацията на споразумението между България и Гърция относно проекта за изграждане на междусистемната газова връзка Гърция България (IGB), която се отнася към стабилизирането на нивата на данъчно облагане за срок от 25 години, колкото е периодът на експлоатация на газопровода. Законопроектът премина успешно първо и второ четене, което финализира неговото приемане. 

Още по темата

Междуправителственото споразумение беше подписано в края на миналата година от министрите на енергетиката на България и Гърция. Основната му цел е утвърждаване на подход за разпределение на приходите, които ще генерира газопроводът между двете държави, както и установяването на данъчен режим за периода на експлоатация на интерконектора в рамките на 25 години.

Процесът на обсъждане и утвърждаване на включените в споразумението клаузи с данъчните администрации на двете държави продължи повече от половин година, като целта беше да се утвърдят приемливи условия за всички страни, както и да се потвърди, че включените клаузи не противоречат на както на националните законодателства на Гърция и България, така и на европейското законодателство в областта, посочват от парламентарната пресслужба.

Подписването на споразумението между България и Гърция допринася за установяването на предвидимост на паричните потоци за акционерите в проектната компания ICGB. По този начин се дава възможност и да бъде приложена конкурентна тарифа за пренос на природен газ, което се очаква да доведе до повишена атрактивност на газопровода за бъдещите търговци на газ.

Предстои подобна процедура да бъде проведена и в Гърция, където споразумението трябва да бъде одобрено от местния парламент с оглед на това процесът да бъде успешно финализиран и от двете държави, които отговарят за изграждане на интерконектора.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
Започва ли икономическият преход на Стара Загора?