IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът позволи нови преговори с Брюксел по делото "БЕХ Газ"

Депутатите отново не допускат поемане на вина по делото

13:15 | 26.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Народното събрание възложи на енергийния министър Теменужка Петкова да проведе нови преговори по делото за злоупотреба с господстващо положение на газовия пазар в България, водено срещу Българския енергиен холдинг (БЕХ). 

Предложението беше прието единодушно от 130 депутати, които присъстваха в залата.

Това решение е допълващо към решението на парламента от есента на 2017 година, когато депутатите забраниха на енергийното министерство да поема вина и така да постигне споразумение с Брюксел. В пленарната зала вносителят на това предложение Таско Ерменков (БСП) обясни, че ползите от затваряне на делото по този начин ще са по-големи от вината.

Със сегашното си решение депутатите отново не допускат поемане на вина по делото, но позволяват иницииране на нови преговори на фона на развръзката на аналогично дело на Европейската комисия срещу "Газпром" за злоупотреба с господстващо положение в Централна и Източна Европа без финансова санкция.

Рамадан Аталай (ДПС) обясни, че с това решение ще бъдат минимизирани щетите за правителството по делото. Единната позиция на българските институции е гаранция, че интересите ни ще бъдат запазени, коментира от своя страна Таско Ерменков по време на дебатите по тази точка от дневния ред на депутатите.

Предложението беше внесено от депутатите от ГЕРБ Делян Добрев, Валентин Николов и Александър Ненков. В мотивите беше записано, че има нови обстоятелства по делото, които оневиняват или значително намаляват вината на БЕХ по това дело. Проекторешението беше одобрено единодушно на заседание на комисията по енергетика към Народното събрание.

Делото срещу БЕХ и дъщерните дружества "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" се води от 2015 година. Брюксел обвини компаниите в ограничаване на конкуренцията на газовия пазар у нас, което включва отказ от достъп до мрежата, газохранилището в Чирен и т.н. на компании в периода 2007 - 2015 година. Жалбата беше внесена от "Овергаз Инк".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:40 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още