Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Парламентът прие окончателно правилата за либерализация на пазара на газ

Всички търговци, които искат да участват на платформата „Газов хъб Балкан“, трябва да бъдат лицензирани, заяви Валентин Николов

Парламентът прие окончателно правилата за либерализация на пазара на газ

Снимка: Pixabay

Народното събрание прие предложението за изменения и допълнения на Закона за енергетиката, свързани със създаване на допълнителни правила на свободните пазари на електроенергия и природен газ.

Вносители на предложението за промени са председателят на Комисията по енергетиката в Парламента Валентин Николов и група народни представители (на 29 май). Промените бяха прието на първо четене на 3 юни.

Една от основните теми, които бяха обсъдени, е свързана със създаването и оперирането на платформа за сравнянаве на доставчиците не електрическа енергия на свободния пазар, чийто правила бяха приети от Комисията за енергийно и водно регулиране във вторник (16 юни). Търговците на електрическа енергия ще бъдат  длъжни да предоставят на оператора на платформата  всеки месец актуална информация за офертите си за крайните клиенти с очаквано годишно потребление под 100 000 кВтч. 

Още по темата

Платформата за сравняване на оферти е единна, централна, публична уеб базирана информационна система, която осигурява достъп до актуална информация за офертите за доставка на електрическа енергия, е записано в законопроекта.

Също така депутатите разгледаха и въпроса с достъпа до платформата "Газов хъб Балкан" от страна на търговците.

Всички търговци, които искат да участват на свободния пазар на природен газ „Газов хъб Балкан“, трябва да бъдат лицензирани, за да получат достъп, заяви пред Народното събрание Валентин Николов.

Депутатите приеха окончателно на второ четене и промени по отношение на КЕВР. Те се съгласиха да бъде намален стажът, който се изисква за членовете на енергийния регулатор. Вместо седем години, сега кандидатите ще трябва да имат петгодишен стаж в областта на енергетиката или водите.

В петък ще бъдат приети и правила, по които ще бъде избран нов състав на регулатора, тъй като мандатът на сегашния изтича.

Срещу намаляването на стажа се обявиха от левицата, според които така се създават условия да бъдат заети позициите на комисари от определени хора.

„Ще предложа в петък да гласуваме новите правила за избор на членове на КЕВР. Тези правила по принцип са затова да имаме по-голям обхват от хора, които можем да избираме. Затова го правим. Нямаме конкретна личност, която да предложим. Не виждам драма затова. Искаме по-широка палитра от хора. Така ще бъдат избрани по-качествените от тях“, заяви от своя страна Валентин Николов.

В рамките на вчерашния ден КЕВР прие по време на закрито заседание правилата за работа на организирания борсов пазар на електрическа енергия. Целта е да се постигне сигурност в обществените отношения, възникнали в резултат на търговията на електроенергия на организирания борсов пазар, като се регламентират правата и задълженията на търговските участници и на Българска независима енергийна борса (БНЕБ).

С новите правила се обхваща цялостната дейност на борсовия оператор, включително на трите пазарни сегмента - „Ден напред“, „В рамките на деня“ и Централизиран пазар за покупко-продажба на електрическа енергия чрез двустранни договори.

В същото време Асоциацията за свободен енергиен пазар (АСЕП) разкритикува създаването на уеб базирана платформа за сравняване на оферти на свободния пазар на електроенергия, която ще бъде администрирана от КЕВР.

„Свободният пазар се базира на почасови цени на електроенергията, а не на количествени измерения за потреблението на даден клиент. Цените се определят индивидуално, в зависимост от конкретния товаров профил на клиентите“, изтъкнаха от АСЕП.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
БФИЕК сигнализира за "екстремни ценови равнища" на енергийната борса