Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Парламентът прие правилата за избор на председател и членове на КЕВР

Кандидатите ще се изслушват на открито заседание на парламентарната комисия по енергетика

Парламентът прие правилата за избор на председател и членове на КЕВР

Снимка: Народното събрание

Депутатите ще предлагат председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), двама членове със стаж в енергетиката, един - със стаж във водоснабдяването, и един икономист. Номинации могат да се внасят също от парламентарните групи.

Правилата за избор на членове на енергийния регулатор бяха приети със 118 гласа "за", без "против" и с един "въздържал се" от Народното събрание. 

Още по темата

Номинациите се внасят в писмена форма до енергийната парламентарна комисия в 14-дневен, вместо в предвидения в проекторешението седемдневен срок, от гласуването на правилата. Редакционната промяна беше направена в залата от председателя на енергийната комисия Валентин Николов.

Според регламента, гласуван в пленарната зала, изслушването на допуснатите кандидати е на открито заседание на Комисията по енергетиката. За избран ще се смята този, който е събрал гласовете на повече от половината от присъстващите народни представители. Ако няколко претенденти са получили повече от половината от гласовете, за избран ще се смята този, за когото има най-много гласове.

Ако за някоя от позициите няма кандидат, НС със свое решение открива отново процедурата за избор за тази длъжност.

Кандидатите трябва да представят диплома за придобита степен "магистър". Те ще се проверяват за принадлежност към бившата Държавна сигурност или разузнавателните служби на Българската народна армия.

По-рано тази седмица парламентът прие на второ четене промени по отношение на КЕВР, като депутатите се съгласиха да бъде намален стажът, който се изисква за членовете на енергийния регулатор. Вместо седем години, сега кандидатите ще трябва да имат петгодишен стаж в областта на енергетиката или водите.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
Търсят се алтернативни решения за производствата на американските централи