IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът ратифицира споразумението за интерконектора с Гърция

Ратификацията е приета без дебат

11:49 | 02.07.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Народно събрание</em></p>

Снимка: Народно събрание

Парламентът ратифицира Междуправителственото споразумение между България и Гърция относно междусистемната газова връзка Гърция-България, подписано в София на 10 октомври миналата година. Ратификацията е приета без дебат.

В средата на юни Министерски съвет внесе предложение за ратифициране на споразумението, чиито основен фокус е стабилизирането на нивата на данъчно облагане за 25 години, периодът на експлоатация на газопровода. 

То има за цел да се установи предвидимост на паричните потоци за акционерите в проектната компания, фиксирайки нивата на корпоративния данък в двете държави към ставките, действащи в момента на сключването на споразумението. Това ще позволи и прилагането на конкурентна тарифа за пренос, което ще повиши атрактивността на газопровода за бъдещите търговци на газ.

Газопроводът е с обща дължина приблизително 182 километра, от които 151 километра са на българска територия.

Интерконекторът ще има основна стратегическа роля и прекият ефект ще се изразява в постигане на реална диверсификация на източниците за доставка на природен газ за България и за пазара на природен газ в Югоизточна Европа.

В началото на годината енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че строителството на интерконектора трябва да приключи през октомври. По думите ѝ въвеждането в експлоатация на проекта в синергия с Трансадриатическия газопровод е от стратегическо значение. Чрез IGB страната ни ще получава договорените 1 млрд. куб м. годишно азербайджански природен газ за страната от втората фаза на газовото находище Шах Дениз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още