Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Парламентът ратифицира споразумението за интерконектора с Гърция

Ратификацията е приета без дебат

Парламентът ратифицира споразумението за интерконектора с Гърция

Снимка: Народно събрание

Парламентът ратифицира Междуправителственото споразумение между България и Гърция относно междусистемната газова връзка Гърция-България, подписано в София на 10 октомври миналата година. Ратификацията е приета без дебат.

В средата на юни Министерски съвет внесе предложение за ратифициране на споразумението, чиито основен фокус е стабилизирането на нивата на данъчно облагане за 25 години, периодът на експлоатация на газопровода. 

Още по темата

То има за цел да се установи предвидимост на паричните потоци за акционерите в проектната компания, фиксирайки нивата на корпоративния данък в двете държави към ставките, действащи в момента на сключването на споразумението. Това ще позволи и прилагането на конкурентна тарифа за пренос, което ще повиши атрактивността на газопровода за бъдещите търговци на газ.

Газопроводът е с обща дължина приблизително 182 километра, от които 151 километра са на българска територия.

Интерконекторът ще има основна стратегическа роля и прекият ефект ще се изразява в постигане на реална диверсификация на източниците за доставка на природен газ за България и за пазара на природен газ в Югоизточна Европа.

В началото на годината енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че строителството на интерконектора трябва да приключи през октомври. По думите ѝ въвеждането в експлоатация на проекта в синергия с Трансадриатическия газопровод е от стратегическо значение. Чрез IGB страната ни ще получава договорените 1 млрд. куб м. годишно азербайджански природен газ за страната от втората фаза на газовото находище Шах Дениз.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
Борисов: Строежът на „Балкански поток“ е на финала