Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Петкова: Либерализацията на електроенергийния пазар трябва да завърши до 5 години

Енергийният министър подчерта, че трябва да се действа внимателно, тъй като България е една от страните с най-високи нива на енергийна бедност на населението

Петкова: Либерализацията на електроенергийния пазар трябва да завърши до 5 години

Енергийният министър Теменужка Петкова. Снимка: БТА

Предвижда се пълната либерализация на пазара на електроенергия у нас да се извърши в рамките на от 3 до 5 години, заяви по време на брифинг в Министерски съвет енергийният министър Теменужка Петкова. 

Още по темата

„На първо място говорим за пълна либерализация за пазара на едро, след това на дребно, като сме заложили срок между 3 и 5 години, тъй като това е процес, който няма как да се случи еднократно. Трябва да се подходи много внимателно, имайки предвид, че България е една от страните с най-високи нива на енергийна бедност относно населението и трябва да бъдем изключително внимателни“, подчерта Петкова.

По думите ѝ подписаното Национално тристранно споразумение между правителството, синдикатите и бизнеса е изключително важно, тъй като урежда визията за развитие в различни сектори, като съществена част от него е енергийният.

„Това е секторът, който пряко засяга всеки български гражданин, домакинство и българския бизнес и индустрия. От това как ще се развива енергетиката оттукнататък до голяма степен зависи колко ще бъде конкурентоспособен и българският бизнес и българската икономика“, отбеляза Петкова.

Петкова съобщи също така, че е било договорено се да бъде разработена ясна визия за бъдещето на Маришкия басейн.

Министърът коментира и темата за Зелената сделка на Европейската комисия (ЕК), като посочи, че тя дава възможност за постигане на икономически растеж, но трябва да бъде съобразена с българските национални особености.

„На първо място трябва да отстояваме своята енергийна сигурност, защото тя е в основата на всичко. Това, което България е заявявала до на настоящия момент като национална позиция по отношение на Зелената сделка: да, ние приветстваме и подкрепяме дългосрочната цел на ЕК по отношение на нулевите емисии до 2050 г., но един такъв преход трябва да се извърши плавно, да бъде справедлив и да не поставя под риск енергийната система на страната. Всяка една държава членка трябва да има възможността сама да определя своя електроенергиен микс“, посочи Теменужка Петкова. 

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
2
 
1
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Недейте бърза. 5-10 години колкото ви трябват, че тя българската поговорка "бързата ... слепи, ги ражда" от толкова години я изпитваме на гърба си. Пък и след 5-10 години като изтекат дългосрочните договори на ТЕЦ-ове и ВяЕЦ ще може държавата да си направи собствен свободен пазар на енергия. БЕХ ще си го продава и ще си го купува токът през две-три държавни фирми.

Още от Енергетика
Борисов: Строежът на „Балкански поток“ е на финала