IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петкова: Ще разберем какъв е интересът за АЕЦ "Белене", като обявим търга за нея

Българските експерти имат нужната квалификация да съхраняват оборудването за централата, увери енергийният министър

15:42 | 20.10.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Какъв е интересът на инвеститори да изградят втора ядрена централа у нас ще стане ясно едва, след като бъде обявена процедурата за продажбата на проекта. Това коментира енергийният министър Теменужка Петкова в кулоарите на Народното събрание, цитирана от БТА.

По-рано днес тя участва в парламентарния контрол.

Решението как да продължи проектът ще бъде взето на базата на доклада на Българската академия на науките (БАН).

Предстои и отделянето на АЕЦ „Белене“ в независима компания – в момента активите и пасивите ѝ се поемат от Националната електрическа компания (НЕК). Държавната компания в момента избира оценител, който да направи оценката на активите на площадката, съобщи преди ден директорът на НЕК Петър Илиев.

Той поясни още, че България със собствени сили ще извърши консервацията и съхранението на оборудването за централата и допълни, че то ще стои няколко години на съхранение, дори и строителството да започне още през тази година.

"Надявам се това оборудване да не стои дълго време на тази площадка, надявам се да се намери най-доброто решение за България", заяви днес Теменужка Петкова. Тя отбеляза, че има инвеститорски интерес за изграждането на централата и най-сериозен до този момент е този на най-голямата държавна ядрена компания в Китай.

„Нашите условия са такъв проект да се реализира на пазарен принцип“, каза Петкова. Държавата ще участва в него с миноритарен дял, защото става въпрос за ядрена централа, а ядреният риск се носи от държавата, на чиято територия е тази мощност, обясни тя.

По отношение на съхранението на оборудването енергийният министър увери, че българските експерти имат нужната квалификация за това. Процедурите ще бъдат извършвани под „зоркия поглед“ на заводите производители, поясни още енергийният министър.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
KPetkov
преди 6 години
Интерес няма да има. От сега й го казвам на Теменужка. Просто всички перспективни пазари за ядрена енергия около нас ще си имат по един-два АЕЦ-а докато ние тепърва стартираме търга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още