Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Планираните и направените инвестиции на ЕРП-тата отново се разминават

Като цяло дружествата изпълняват основната си дейност по лиценз и осигуряват електроенергия до крайните потребители, сочат заключенията на КЕВР

Планираните и направените инвестиции на ЕРП-тата отново се разминават

Снимка: Investor.bg

Отново има разминавания и в инвестиционните планове на електроразпределителните дружества. Това е установила плановата проверка на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Проверката, възложена от ръководството на Комисията през април, обхваща периода от 1 януари 2015 година до 31 декември 2017 година. Направена е оценка на изпълнението на инвестиционната програма и резултатите през 2017 година, както и на настъпили промени в плановете на дружествата в областта на инвестициите.

Още по темата

Докладите с резултатите са били дискутирани на закрито заседание на регулатора в края на юни.

КЕВР реши да провери дружествата, след като през миналата година станаха ясни разминавания в направените и заявените инвестиции в минали периоди. По тази причина и през миналия регулаторен период (1 юли 2017 - 30 юни 2018 година) КЕВР не се съобрази с исканията на компаниите в сектора и определи по-ниски цени на услугата.

Като цяло дружествата спазват своите задължения по лиценз, извършват дейности за развитие на мрежата и осигуряват електроенергия за крайните клиенти, сочат заключенията на експертите.

ЧЕЗ Разпределение

Основната цел на направените инвестиционни разходи през миналата година са били насочени към намаляването на технологичните разходи, развитието на мрежата и нови съоръжения, както и за изпълнение на изискванията на нормативната база в страната.

Планираните инвестиции за 2017 година са били в размер на 141 млн. лева, а реализираните разходи са на стойност 130,6 млн. лева. Разминаването се дължи основно на плановете за изкупуването на енергийни обекти на трети страни - реализирани 25 млн. лева при планирани над 33 млн. лева. Средствата са пренасочени по други дейности.

От предоставените данни е видно, че най-голям дял от инвестициите през миналата година са отишли за смяна електромери и тяхното изнасяне от имотите (27,4 млн. лева), както и за изкупуване на енергийни съоръжения (25,2 млн. лева). За съоръжения на средно напрежение (трафопостове и въздушни съоръжения) са похарчени 20,3 млн. лева, а за съоръжения на високо напрежение - 18,8 млн. лева.

Част от отчетените пред КЕВР инвестиции обаче още не са въведени в експлоатация и не са капитализирани, но се правят амортизационни отчисления за тях, става ясно от дискусията по време на заседанието на регулатора. Стойността на обектите е 60 млн. лева. Например част от трансформаторите са закупени и стоят на склад, но им се отчита амортизация.

Електроразпределение Юг

От предоставените данни от разпределителното дружество в състава на EVN България е видно, че въпреки актуализацията на плановете, направените инвестиции са по-малко от първоначално планираните. Компанията е смятала да направи инвестиции в размер на 124,7 млн. лева, а по-късно е актуализирала тези планове в посока надолу до 91,7 млн. лева.

В крайна сметка направените инвестиции през 2017 година са в размер на 78,8 млн. лева, или разминаване от 12,9 млн. лева.

Като цяло в дружеството са насочили усилията си за намаляването на технологичните загуби по мрежата и спазването на законовите изисквания. Най-големите инвестиции са за измервателни уреди (24,7 млн. лева), както и за електропроводи (10,5 млн. лева).Голямо е разминаването при планирани и направени инвестиции именно по тези две пера - за кабелни електропроводи дружеството е искало да инвестира почти 20 млн. лева, а за измервателни уреди - почти 30 млн. лева.

Работната група на КЕВР отчита, че 80,4% от планираните обекти са въведени в експлоатация през 2017 година. Дружеството не изчислява амортизационни отчисления за невъведени в експлоатация обекти през миналата година.

Електроразпределение Север

През 2017 година разпределителното дружество в състава на Енерго Про е планирало бюджет от 68,5 млн. лева за инвестиции, като най-голям дял от него е насочен към намаляване на технологичните разходи (25,7 млн. лева). Реално направените разходи обаче са в размер на 32,7 млн. лева.

Голямо разминаване има по отношение на разходите за кабелни електропроводи - направени 1,5 млн. лева при планирани 12,2 млн. лева.Инвестициите в подстанции (за трансформатори и оборудване) са инвестирани 1,9 млн. лева, при планирани малко над 10 млн. лева. За измервателни уреди са похарчени 15,8 млн. лева при планирани 18,2 млн. лева.

Дружеството също налага амортизационни отчисления за невъведени в експлоатация обекти, отбелязват от КЕВР. Стойността на тези обекти е 5 млн. лева. При повечето от тези съоръжения въвеждането в експлоатация реално е забавено, а не стоят на склад.

По статията работиха: автор Деляна Петкова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (12)

   1| 2    
1
 
0
 
12
преди 1 година
Още по-малко в производство.
1
 
0
 
11
преди 1 година
Още по-малко в производство.
2
 
0
 
10
преди 1 година
Мн малко тъпаци ще си инвестират парите в такава ***.
2
 
0
 
9
преди 1 година
Както казах сега предстои след 2030-та държавата да събира пари за заплати в държавният сектор, за пенсии, за ток, за магистрали, за общ поръчки и за бюджет като цяло на ромите от фалоса.
2
 
1
 
8
преди 1 година
*** е на път да се разпадне изцяло, особено след 2021-ва, когато се разбере, че реално няма никакво развитие на смехономиката, просто едно балочне от заеми и еврофондове усвоени през "нашите" фирми, което не създава никавка основа, а тези които се опитваха ги убиха с алчността и егоизма си.

Още от Енергетика
DEPA: Завърши лицензирането на интерконектора Гърция-България