Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Планът за възстановяване предвижда газ само за Маришкия басейн

Служебното правителство ще внесе документа в Брюксел на 15 октомври

Планът за възстановяване предвижда газ само за Маришкия басейн

Снимка: Bloomberg LP

По Плана за възстановяване и устойчивост е предвидена замяната на въглищни мощности с газови блокове единствено за Маришкия басейн, но това не означава, че газификацията ще спре дотам, стана ясно по време на дискусия по повод последния вариант на плана, организирана от КНСБ.

Предстои документът да бъде внесен в Брюксел на 15 октомври, но според участници в дискусията броени дни преди този акт той още не е напълно готов и се правят поредните последни корекции. По време на разговорите се чуха множество критики, включително и от земеделските среди заради отпадането на напояването от плана.

Още по темата

Газификацията на всички въглищни мощности ще бъде анализирана от работната група, която е натоварена с изработването на новата енергийна стратегия, коментира служебният зам.-министър на енергетиката Ива Петрова по време на дискусията. Тя уточни, че стратегията ще бъде с хоризонт 2030 година, с перспектива до 2050 година.

Експертите, които работят по нея, отчитат различни сценарии за развитието на сектора и тя ще бъде съобразена изцяло с енергийния преход, какво се случва в цялостната икономическа трансформация - преходът в другите сектори и индустрии, както и с електрическата мобилност.

Енергийната стратегия ще направи анализ и на плановете за улавяне, съхранение и възможното повторно използване на въглеродния диоксид. В последните месеци се появиха няколко предложения от научните среди работата на Маришкия басейн да продължи именно чрез проекти за улавяне на въглеродните емисии. Досега обаче от Министерството на енергетиката няма ясна позиция по този въпрос, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Според него вече е очевидно, че ще е нужна нова ядрена мощност, която заедно с възобновяемите енергийни източници и алтернативните горива, ще осигури енергийния преход на страната.

Служебният премиер Стефан Янев анонсира преди ден, че работна група от няколко ведомства подотвя нова енергийна стратегия на България. Срокът на старата изтече през 2020 г. и досега не беше официално актуализирана. Това направи трудни преговорите с Европейската комисия по повод Плана за възстановяване и стратегията ни за въглищните мощности.

В началото на годината отиващото си правителство на ГЕРБ публикува за обществено обсъждане нова стратегия за развитието на енергетиката до 2030 година, но тя така и не беше одобрена. В нея беше предвидено изграждането на два нови ядрени блока, големи инвестиции в проекти за съхранение на енергия и 2,1 гигавата зелени мощности.

По статията работиха: автор Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

2
 
2
 
7
zelka007 до: Hahoto2
преди 3 месеца
това е куц кон там . вчера се зачетох , в индиана/усато имат незнам си колко хиляди милиарда тона въглища запаси ... добиват колкото нас - около 30млн тона на година ... са незнам наште колко точно добиват , вече не е толкова ... ама там в минната индустрия работят 2900 човека , от тях 1600 под земята , щото 80% от въглищата ги добиват под земята , а не с открит способ . в една централа с 4 х 250МВт блокове работят 130 човека ... :))) ... имат десетина ... у нас пряко в мариците са заети 15х ... нещо малко на соц ми мяза работата ... :))) ... хем на загуба бачкат , хем щат имат , хем осигуровки им вървят ... в индиана токът от въглища със все въглеродните такси по-евтин от въглеродните такси в Европа ... :)))
4
 
1
 
6
преди 3 месеца
Заменяме кон за магаре. Ама алчност. Путин трябва да се радва 1000 мегавата на газ зимъска пикова... А ниe, ние сме жаби вдигнали крака за подкова....
1
 
2
 
5
преди 3 месеца
Пушат си яко въглищата. Чувал съм, че маришките ги горят с помощта на мазут, защото са нискокачествени.Въпросът е - без ток, какво ще правим?!Този енергиен и зелен преход..., да не станем, като нощните пеперуди, лятящи към пламъка.
2
 
2
 
4
zelka007 до: khao
преди 3 месеца
ми от там , откъде другаде ... да не искаш от интерконекторът ... ?! ... той , я готов я не дотогава , тва са 20г , всичко може да се случи ...
4
 
1
 
3
bgMan до: mnz
преди 3 месеца
Като ти поскъпнат въглеродните квоти с 300% ще видиш ти ефтин въглищен ток през крив макарон.

Още от Енергетика
Съставът на КЕВР ще бъде намален