IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политически формации настояват докладът на БАН за АЕЦ "Белене" да бъде публичен

Писмо до министъра на енергетиката са пратили от ДСБ/Нова Република, Движение “Да, България”, ПП Зелените, БЗНС и ДЕОС

15:25 | 27.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Няколко политически формации настояват докладът на БАН за АЕЦ „Белене“ да стане обществено достояние. Писмо с такова искане са изпратили до министъра на енергетиката Теменужка Петкова от ДСБ/Нова Република, Движение “Да, България”, ПП Зелените, БЗНС и ДЕОС. 

В писмото се припомня, че по искане на министъра на 30 януари 2017 г. БЕХ е сключил договор с БАН за изготвяне на доклад за българската енергетика, в който основен фокус трябва да бъде АЕЦ „Белене”.

Авторите на писмото са се обърнали към Министерски съвет и оттам получили информация, че окончателният доклад трябва да бъде готов в края на март 2018 г.

Те припомнят, че министърът заедно с БАН организира публично обявяване на резултатите от анализа. Бяха използвани думите „жизнеспособен проект”, казват формациите.

Те обръщат внимание, че преди години Теменужка Петкова като директор на АДФИ е ревизирала разходите по АЕЦ  „Белене”. „Открихте съществени нарушения, включително, че е поръчвано оборудване без цялостен договор. Тогава настоявахте за прозрачност. Въпросният доклад на БАН е поръчан от Вас и Вие носите отговорността, че остава скрит  за обществото“, пише в писмото. 

В писмото им се казва още: „За да се организира представяне на резултати, каквото вие направихте с БАН, следва анализът да е готов. Няма логика да правиш пресконференция и да представяш сценарии, без да си изготвил  аналитичните материали. След като имате готовност да правите  публични представяния, значи трябва да можете и да публикувате изготвените анализи“.

Според тях в изводите на министерството и на БАН е имало разминавания.

Формациите настояват гражданите да се запознаят с доклада на БАН, за който плащат чрез данъците си. 

Междувременно от СДС съобщиха, че председателят на партията Божидар Лукарски е изпратил писмо до председателя на Съвета на директорите на БЕХ ЕАД Петър Илиев. На основание Закона за достъп до обществена информация Лукарски иска копие от окончателния доклад за АЕЦ „Белене“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още