IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поне до 2020 г. няма да има съкращения в „Мини Марица-изток“

Енергийният министър Теменужка Петкова е категорична, че няма да се стигне до закриване или спиране на предприятието

11:44 | 16.10.18 г. 6
<p>
	Министърът на енергетиката на Република България Теменужка Петкова. <em>Снимка: Министерство на енергетиката</em></p>

Министърът на енергетиката на Република България Теменужка Петкова. Снимка: Министерство на енергетиката

Няма да има съкращения на работници в държавното дружество „Мини Mарица-изток“ поне до 2020 г., заяви енергийният министър Теменужка Петкова на среща с президента на КНСБ Пламен Димитров и с представители на енергийните федерации, част от Конфедерацията.

Изказването на Петкова бе в отговор на въпрос на Наско Митев от синдикалната организация на КНСБ в мините, който постави остро въпроса ще има ли съкратени миньори, както се говори в региона. 

И през тази година ще се намери финансовата схема, по която ще се платят емисиите, дължими от ТЕЦ „Марица Изток“ 2, въпреки завишената им цена. Това ще позволи на централата да продължи нормално работа и заявките към мините. Заради очакваната стабилизация поне през следващата и началото на 2020 година няма да има съкратени миньори, обеща енергийният министър.

Петкова беше категорична, че няма да се стигне до закриване или спиране на предприятието.

Енергийната система на страната не може да издържи без тази голяма енергийна мощност, заплашена е националната сигурност, затова не можем да позволим тя да спре да работи, сподели Теменужка Петкова.

Правителството вече преговаря с Европейската комисия (ЕК) за различни мерки за спасяване на една от най-големите ни енергийни мощности.

„Целта е да се намери дългосрочно спасение на ТЕЦ „Марица Изток“, обяви министър Петкова.

Тя изрази увереност, че до края на ноември ще бъде налице дерогацията за енергийния гигант и тя ще бъде безсрочна. Това ще даде нужната глътка въздух, за да се търси спасение, посочи още министърът.

В същото време тя изтъкна и напрежението в Европейския съюз по повод преминаването към нисковъглеродна икономика. Целта е постепенно да се достигне ниво от 32 на сто възобновяеми източници. Не само България, а и Европейският съюз не е готов за такъв рязък скок, преходът трябва да бъде плавен, заяви Теменужка Петкова.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров, от своя страна, изтъкна напрежението в региона и липсата на яснота за бъдещето на енергийния комплекс „Марица Изток“. Президентът отново настоя за спешното приемане на енергийна стратегия до 2050 година и получи уверения, че скоро тя ще бъде обсъдена със социалните партньори.

Според Пламен Димитров в подхода си за спасяване на големите енергийни мощности България трябва да ползва чуждия опит и посочи този на Полша, където отделни региони от консуматори са се превърнали в производители на енергия, което е намалило напрежението върху енергийната система.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 5 години
Не си съвсем точен тоя път, силни синдикати има и в частния сектор, ама в белите държави
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 5 години
Силни синдикати има само там, където държавата е работодател - мини, железници, държавни служители(учители, полицаи). Колкото до мини "Марици изток" си спомням програмата на RWE за приватизация на фирмата. Предвиждаше закупуването на три огромни роторни багера и съкращаването на 3000 миньори, без свиване на производството. И понеже действително трябва да бъдат освободени половината от заетите, а няма политическа воля за това се ръсят каламбури от рода на "националната сигурност".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 5 години
Оффф искам и аз да мига да гласувам кой да е ЦЕО във фирмата в киято работя ! Лесно се успокояват, като ще пикриваме загубите им с прясно увеличените данъци... или на позитански, щави училите за сметка на неуките миньори и така към прогрес!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
Sakamano
преди 5 години
По-добре да бъде закрита, отколкото да продължава да трупа загуби. По-евтино ще е на съкратените миньори да бъдат изплатени подобаващи обезщетения, а точно сега за тях няма да е проблем да си намерят нова работа. Но за съжаление, в миньорството и енергетиката има твърде силни синдикати, които едва ли ще позволят това. Затова предстои дълъг и мъчителен крах и за двете страни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
neverland
преди 5 години
А защо да не се закрие мината и всичко покрай нея!? Щом няма пари и мърсят...айде, без туй им е скъп токът."Енергийната система на страната не може да издържи без тази голяма енергийна мощност, заплашена е националната сигурност"Няма свещени крави, стига сте плашили народа. Няма такова предприятие без което ще се срине държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още