IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потреблението на газ у нас може да скочи до 5 млрд. куб. м при подобрена инфраструктура

В България вече е налице достатъчно добра конкуренция и не е необходимо регулирането на цените от страна на КЕВР, смята Светослав Иванов

15:27 | 23.01.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Потреблението на природен газ в България може да нарасне от сегашните 3,2 млрд. куб. м до около 5 млрд. куб. м през следващите години, ако се направят необходимите подобрения на инфраструктурата. Това заяви Светослав Иванов, председател на Българска асоциация "Природен газ" и изпълнителен директор на "Овергаз Мрежи", по време на дискусия, свързана със свободната търговия с природен газ.

На форума присъстваха още заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков, председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов, Кирил Темелков от Българска газова асоциация и Кирил Равначки, член на Съвета на директорите на "Газов хъб Балкан".

По неговите думи в момента потреблението на газ в страната е едно от най-ниските в рамките на Европейския съюз (ЕС).

"Пазарът в България е със силно изразена сезонна неравномерност", посочи Иванов, като добави: "Около една трета от газа, който влиза в мрежата след разпределителните възли минава в газопроводи с неясна собственост".

Той се обърна и към председателя на КЕВР Иван Иванов, заявявайки, че вече е налице достатъчно добра конкуренция на пазара и не е необходима регулация на цените.

Според Светослав Иванов цената на газа от първия търг на платформата "Газов хъб Балкан", е била по-висока от регулираната такава.

Той изтъкна и факта, че "Булгартрансгаз" ЕАД стимулира неефективното производство на електроенергия през проходите от търговията с газ. 

В началото на дискусията зам.-министър Станков подчерта, че терминалът за втечнен природен газ край Александруполис отваря още една врата за България към света. По неговите думи през следващите между 7 и 10 години търговията с газ в страната ще продължи да се развива.

В същото време депутатът от ГЕРБ Валентин Николов посочи, че в българската енергетика не съществува опозиция. "Всички сме единни", но друг е въпросът с въглищата, заяви Николов.

Според него съществува сериозен проблем по отношение на газа и това е бавният процес на присъединяване към мрежата за потребителите. Една от основните причини е, че лицензиантите не си изпълненият своите бизнес планове.

Според Кирил Темелков от Българска газова асоциация трябва да се обърне по-специално внимание и на газовото хранилище "Чирен", където трябва да се вливат субсидии, а не търговски инвестиции, тъй като вторите ще изискват съответната възвръщаемост. Критичната роля на "Чирен" влияе и на крайната цена на газа за потребителите.

"Хранилището трябва да се разглежда като част от мрежата", подчерта Темелков.

По неговите думи цената на втечнения газ ще бъде конкурентна на тази от газа, транспортиран по газопроводи.

Темелков изтъкна и проблема с липсата на сигурност при крайните клиенти, които имат възможността да се присъединят към свободната търговия, но в крайна сметка не го правят, тъй като не са сигурни дали ще получат трайно и постоянно снабдяване с газ.

Темелков подчерта и необходимостта от достатъчно добра ликвидност на борсата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още