Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Потвърждава се тенденцията за рекордни цени на тока в началото на 2022 г.

Двустранните договори за доставка на електроенергия от ТЕЦ „Марица изток 2“ фиксираха минималната цена на тока

Потвърждава се тенденцията за рекордни цени на тока в началото на 2022 г.

Снимка: Pixabay

Потвърждава се тенденцията за рекордни цени на електроенергията през първото тримесечие на следващата година. Пазарите на природен газ и въглеродни емисии са изключително волатилни, а успокоението от пускането на „Северен поток 2“ ще дойде чак след отоплителния сезон. Перфектната буря от всички тези фактори води до очаквания за изключително скъпи енергийни ресурси. Това коментира Николай Кискинов, управляващ съдружник "Владимиров Кискинов", в ефира на предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Внезапно активизиралите се пазари на двустранни договори за доставка на електроенергия от ТЕЦ „Марица Изток 2“ на практика са поставили най-ниската възможна цена за първото тримесечие на 2022 г., каза Кискинов. През ноември от централата са проведени пет търга за доставка през декември и януари на различни количества на цени от 369 лв/Mwh до 411 лв/Mwh.

Още по темата

“С тези търгове – може би с цел да се помага на индустрията и търговците, фиксирахме минималните нива за първото тримесечие на годината. Не очаквам да са под 370 лв/Mwh.“

Не може да се прогнозира дали тези количества на таз ицена ще достигнат директно до индустрията или чрез търговци ще се върнат обратно на пазара на по-високи цени, предупреди Кискинов.

Има устойчив тренд за повишаване на цените на парникови газове. Пазарите отново се държат нервно и пробиват граници, като може да достигнат нива от 90 евро, каза Кискинов.

Природният газ може да пробие нивата от 100 евро/Mwh с началото на отоплителния сезон.

Всички тези фактори ще оказват влияние върху цената на електроенергията, каза Кискинов.

Какво още може да се очаква на енергийните пазари и трябва ли да има промяна на държавните помощи за индустрията може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
2
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Къде са анализите за рентабилността на "Белене" да сверим прогнозните цени ?

Още от Енергетика
Стартира процедурата за избор на нов председател на КЕВР