IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството готви финансови схеми за миницентрали за ВЕИ

Българското законодателство предвижда облекчена процедура за присъединяване към енергийната мрежа на инсталации с мощност до 30 киловата

16:26 | 11.01.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Търсят се възможности за подходящи финансови схеми, които да финансират изграждането на централи с възобновяеми източници за собствено ползване (покривни и фасадни), става ясно от писмен отговор на енергийния министър Теменужка Петкова на въпрос на депутата от БСП Таня Петрова.

В процес на структуриране са редица финансови инструменти, ползващи средства от европейски и международни финансови организации, посочва още енергийният министър. С тяхна помощ ще се изграждат инсталации, използващи възобновяеми източници с инсталирана мощност до 30 киловата включително.

В своя отговор Петкова припомня, че българското законодателство предвижда облекчена процедура за присъединяване към енергийната мрежа на инсталации с мощност до 30 киловата, изградени върху присъединени към мрежата сгради и недвижими имоти в урбанизирани територии.

Европейските директиви специално обръщат внимание на децентрализираното производство на електроенергия от възобновяеми източници.

Във връзка с предстоящото хармонизиране ще бъде направен преглед на условията за малките покривни инсталации и при необходимост ще бъдат изготвени нови процедури за присъединяване на инсталации с мощност до 10,8 киловата.

Стимулите за поставянето на тези инсталации са предвидени в Закона за енергията от възобновяеми източници. В текстовете е записано, че енергията от централите до 30 киловата се изкупува по преференциални цени, определяни от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

С последните промени в Закона за енергетиката на свободния пазар излязоха и инсталации с инсталирана мощност между 500 киловата и 1 мегават. Според становище от енергийното министерство по повод промените ще се наложи нотификация от ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
power grid
преди 3 години
Това трябваше отдавна да се случи а не да се позволяват фотоволтаици по 50-100 мегавата.Трябва да се внимава обаче с количеството за да не се застрашава сигурността на ЕЕС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
"...да карам колело на ток у дома у да връщам електромера си наобратно."А къде е далаверата на управляващите ... ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
xkm
преди 3 години
СЪГЛАСЕН !!! Празни приказки на политици .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
Solar Power
преди 3 години
г-жа Теменужка се е объркала много жестоко. За присъединяване до 30киловата ще ти отнеме има няма година и ходене по мъките. Няколко връщания от енергото и т.н. съответно и няколко такси.Аз под лесно присъединяване разбирам до 1 седмица или да стават нещата онлайн.Теменужке не е така ! Моля ,те проучи нещата и наистина ги натиснете тези монополисти. Също така приемете закон да се разреши двойния електромер. Купувам си го и мога да карам колело на ток у дома у да връщам електромера си наобратно. Елементарни неща !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още