Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Представители на „Еврохолд“ дадоха различни прогнози за цената на тока

Според член на енергийния борд на холдинга цената ще се покачва, докато председателят на Надзорния съвет смята, че е възможно тя да задържи нивото си или дори да се понижи

Представители на „Еврохолд“ дадоха различни прогнози за цената на тока

Снимка: Еврохолд България

Електроенергия ще има, но ще поскъпва по обективни причини, които не зависят от България и от българската енергетика, заяви пред БНР Георги Миков, член на енергийния борд на конгломерата „Еврохолд България“.

Според него основна причина за възходящата тенденция при цената на електроенергията ще бъде борбата с климатичните промени и прехода към по-чиста енергия. 

Още по темата

„В стратегията на Европейския съюз (ЕС) до 2030 г. е записано, че трябва да свием до 40% нивата на емисиите спрямо 1990 г. България има възможност да покрие тази цел с енергийно ефективни мерки и с развитие на възобновяеми източници. В България обаче 43% от производството на електроенергия е базирано във въглищни централи“, посочи Миков.

Очаква се около обяд „Еврохолд“ да представи стратегията си за развитие на компаниите от групата на „ЧЕЗ България“ след финализиране на сделката за придобиване на активите, с които чешкото енергийно дружество CEZ реши да се раздели. Преди дни производство по сделката беше открито от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

„Еврохолд“ ще плати 335 млн. евро за придобиването на активите на ЧЕЗ у нас, в това число „ЧЕЗ Разпределение“, „ЧЕЗ Електро“, компания за IT услуги, фотоволтаичен парк и дружество за производство на електричество от биомаса.

Според Миков, за да бъдат постигнати целите до 2030 г., е необходимо цената на въглеродните емисии да достигне приблизително 60 евро за тон, както е било предложено и от Световната банка преди половин година. В момента тези цена са под 30 евро.

„Нашите централи вече са изправени пред катастрофални резултати само със заплащането на емисиите. Това означава, че цената на електроенергията ще се повишава заради генерацията, не заради дейностите на дистрибуцията, преносния оператор и всички съпътстващи останали дейности“, обясни Миков.

За последните 10 години делът на електроразпределението и електроснабдяването в крайната цена за потребителя е намалял с 50%, каза още той. По думите на Георги Миков едно от направленията, по които „Еврохолд“ има намерение да доразвие дружествата, е стимулиране на енергийно ефективни мерки и предлагане на по-широка гама продукти, които ще водят до енергийна ефективност.

От друга страна, в ефира на bTV, председателят на Надзорния съвет на „Еврохолд“ Асен Христов сподели, че с помощта на инвестиции в нови технологии холдингът ще успее да задържи цената на електроенергията и дори е възможно тя да бъде намалена.

„Инвестициите ще помогнат за намаляване на загубите – технологичните и тези от кражби“, посочи Христов.

Той коментира и предупреждението на CEZ да продължат своя бизнес в България с още 5 години, ако и този път сделката за продажбата на активите не бъде одобрена.

„CEZ не са размислили, само предупреждават, че трети опит няма да има“, коментира Христов.

По неговите думи КЗК трябва да излезе с положително становище, тъй като „Еврохолд“ не развива друг енергиен бизнес.

Той бе категоричен, че няма протекции върху сделката от политическо лице у нас и е в интерес на България български инвеститор да закупи активите на чешкото дружество.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
Борисов: Строежът на „Балкански поток“ е на финала