IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

През 2015 г. потреблението на ток в България се е повишило с 2,5%

Производството на електроенергия от водните централи е поставило абсолютен рекорд

11:33 | 05.01.16 г. 1
През 2015 г. потреблението на ток в България се е повишило с 2,5%

През 2015 г. потреблението на електроенергия в България се е повишило с 2,5 %. Тази година то е достигнало 37,813 млрд. кВтч. Това каза пред БНР Митю Христозов от Централното диспечерско управление.

Това променя ситуацията от предходните 4-5 години, когато са отчитани намаления на потреблението. Той посочи, че тепърва ще се анализира на какво се дължи ръстът, тъй като средногодишните температури не са били особено различни спрямо предходни периоди.

Износът на ток също се е повишил с около 10% и е достигнал 10,538 млрд. кВтч, основно за Турция и Гърция.

Запитан дали икономиката е потребявала повече електроенергия през годината той отговори: „Склонен съм да приема тази хипотеза, защото битовото потребление по начало няма големи отклонения в годишен аспект. Така че този ръст или е от индустриалното производство, или от сферата на услугите“.

Христозов отчете, че производството на ток за потребление в страната и експорт е нараснало с 3,9% през 2015 г.

През изминалата година производството от водните централи е поставило абсолютен рекорд за цялата история на ВЕЦ-овете. Ръстът е бил с 22 на сто в сравнение с 2014 г.

Това се дължи на повишените нива на водите през първата половина на 2015 г. „От друга страна, има традиционен пазар за тази енергия, тъй като тя е гъвкава и може да се продаде на високи цени“, каза експертът.

Водните централи са достигнали 14 – 15% от общото производство на електроенергия в страната, което никак не е малко. В предишни години ВЕЦ-овете са допринасяли с 4 – 5% от общото производство, коментира експертът.

Увеличено е и производството на ТЕЦ-овете в Маришкия комплекс – с 11,5%  спрямо 2014 г. С по-голямо натоварване са работили т. нар. американски централи – AES Гълъбово (ТЕЦ Марица Изток 1) и КонтурГлобал (ТЕЦ Марица изток 3). „Не трябва да забравяме, че „Марица Изток 2“ традиционно работи на максимални мощности“, допълни Митю Христозов.

„Очевидно по-интензивната работа на тези централи е по-изгодна за НЕК, защото цената за разполагаемост, когато те не работят, е висока и държавната компания е в неизгодна ситуация“, обясни експертът.

АЕЦ „Козлодуй“ отчита за миналата година с 3,1% по-малко производство. Това се дължи на удължения срок за ремонт на шести блок, с цел той да достигне в бъдеще 1100 мВт.

Вятърните и слънчевите централи също имат ръст на производството спрямо 2014 г. съответно с 8,7% и 11,5%.
Биоцентралите имат незначителен дял от общото производство – едва 0,3 – 0,4%. При тях производството през 2015 г. е било с 53% по-високо спрямо 2014 г.

Високоефективното производство на топлофикационни и заводски централи е намаляло съответно с 18% и 33%. Тъй като тази енергия е скъпа, това облекчава бюджета на НЕК, каза експертът. Намалението в това производство  Христозов обясни със завишения контрол кое точно е високоефективно производство и решенията на КЕВР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:13 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
lyusien
преди 8 години
Да попитат сега Б Б ще продължава ли да плюе изграждането на водната каскада Цанков камък Водните централи произвеждат наи евтината и еколотгична ел енергия Въобще българската енергетика е много добре структурирана и огромните и дефиците се дължат на огромните кражби в нея Разбира се за това няма виновни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още