IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

През 2019 г. ще бъдат ясни стъпките за разширяването на газохранилището

Проектът е много важен за реализацията на газовия хъб на територията на България

13:10 | 05.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

До една година ще приключи подготовката на проекта за разширяването на газохранилището в Чирен, стана ясно по време на обществено обсъждане в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). На него беше разгледан планът за развитие на "Булгартрансгаз" до 2027 година.

Всички изпълнени действия досега по този проект са свързани с модернизацията на хранилището. Вече е сключен договор за извършване на 3D сеизмични проучвания, които ще покажат какво е необходимо за удвояването на капацитета на газовото хранилище.

Този проект беше признат от Брюксел като проект от общностно значение. Много тясно той е свързан и с идеята за изграждане на газов хъб на територията на България.

Газовият хъб също е част от плановете за развитие на "Булгартрансгаз" през следващите 10 години и е получил финансиране от ЕС, отбелязаха от компанията по време на изслушването в енергийния регулатор.

Членът на КЕВР Александър Йорданов критикува разделението на мрежата, за която се грижи "Булгартрансгаз" на национална и транзитна. Зам.-изпълнителният директор на газопреносното дружество Камен Манев обаче обясни, че в плановете мрежата действително се разглежда разделено, но се свързва постоянно. Редица селища в страната се захранват през транзитната мрежа и скоро системата ще бъде единна, допълни той.

От Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) поискаха анализ дали капацитетът на съоръженията ще бъде максимално запълнен, защото от това ще зависи цената на услугата. От бизнеса поискаха още и разширяване на възможностите за търговия със съседните страни - Румъния и Гърция.

Десетгодишният план за развитие на "Булгартрансгаз" ще бъде разгледан на закрито заседание на 25 юли и тогава ще стане ясно дали енергийният регулатор ще даде одобрението си за идеите на дружеството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още