IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

През 2020 г. може да започне подаване на газ по „Турски поток“ през България

17:22 | 29.06.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Газ по втората линия на тръбопровода „Турски поток“, след пускането в експлоатация на проектната му мощност в началото на 2020 година, може да започне да се подава през газопреносните системи на България, Сърбия и Унгария, заяви пред журналисти ръководителят на „Газпром“ Алексей Милер, цитиран от БТА.

Милер отбеляза, че тези страни са приели решение да развиват своите газопреносни мрежи.

Той също така изтъкна, че не може да посочи точна дата, но че абсолютно точно пускането в експлоатация и на първата, и на втората линия на газопровода ще стане до края на 2019 година.

В края на май президентът на Русия Владимир Путин след разговори с българския премиер Бойко Борисов потвърди, че „Газпром“ разработва прокарване на втората линия на Турски поток от Турция до България.

През май 2017 година руската газова компания започна строителството на морския участък на „Турски поток“.

Проектът предвижда построяване на газопровод през Черно море до крайбрежието на Турция. Морската част ще бъде с дължина 930 км. След това ще бъде положена сухопътна транзитна (втора) линия до границата на Турция със съседни страни с дължина 180 километра, посочва още БТА.

Първата линия на газопровода ще бъде предназначена за турския пазар, а втората - за страните от Южна и Югоизточна Европа, като всяка ще бъде с капацитет 15,75 млрд. куб метра газ годишно. Първите доставки на „синьо гориво“ са планирани за края на 2019 година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още