Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Проект за соларна енергия е първата инвестиция на фонда "Три морета" в България

През 2020 г. Enery придоби най-големия соларен парк у нас – в с. Караджалово

Проект за соларна енергия е първата инвестиция на фонда "Три морета" в България

Снимка: Pixabay

Инвестиционният фонд към инициативата „Три морета“ (3SIIF), в който инвеститор е Българската банка за развитие (ББР), е придобил значителен дял в Enery Development GmbH (Enery), която работи в сферата на добиване на енергия от възобновяеми източници. Това съобщиха от държавната банка. Размер на инвестицията не се съобщава.

Enery притежава активи в България от началото на 2020 г., когато придобива най-големият соларен парк у нас – в с. Караджалово. Паркът се простира на 1000 дка и има инсталирана мощност от над 50MW, достатъчни да захранят 27 хил. домакинства. 

Още по темата

Дружеството притежава портфейл от 85MW опериращи активи, от които 50MW в България, както и проекти за 2GW за производство на слънчева енергия в България, Чешката република и Словакия, Австрия и Румъния.

Enery представлява третата портфейлна инвестиция на 3SIIF, като фондът вече е подкрепил всеки един от основните си сектори: транспортна, енергийна и цифрова инфраструктура.

Фондът към инициативата „Три морета“ включва акционери от участващи в регионалната инициатива държави, включително България чрез Българската банка за развитие, която е акционер клас „А“ с парична вноска от 20 млн. евро.

Целевият размер на фонда е между 3 и 5 милиарда евро, като очакванията са да генерира инвестиции на обща стойност до 100 милиарда евро. Основната цел са инвестиции в транспорт, енергетика и цифрова инфраструктура по оста север-юг и компенсиране на разликите в развитието на отделните региони на Европейския съюз.

Инициативата „Три морета“ обединява 12 държави членки на Европейския съюз – Австрия, България, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения. Учредена е на ниво държавни глави през 2015 г. като платформа за сътрудничество между страните, разположени в региона между Балтийско, Черно и Адриатическо море. Една от основните ѝ цели е да засили икономическата конвергенция между страните от региона и западноевропейските държави чрез развитие на транспортната, дигитална и енергийна инфраструктура и свързаност.

Проектът залага на активно партньорство както с Европейската комисия, така и с Германия и САЩ.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Енергетика
Доставките на природен газ през април намаляват с над 30%