IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата ще провери правилно ли поскъпва парното и тока

Според институцията Наредба 5 създава предпоставка за нереално ценообразуване във вреда на потребителите

12:07 | 06.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Върховната административна прокуратура ще провери законността на решенията на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за цената на топлинната и електроенергията, става ясно от сайта на институцията.

Прокурорите са се сезирали по медийни публикации, според които има неправомерно увеличение на цената на парното, базирано на Наредба 5, която касае именно регулирането на цените на топлинната и електроенергията. Според предварителните данни тази наредба създава предпоставки за нереално ценообразуване във вреда на крайните потребители.

"Констатирано е, че покачването на цените за топлинна енергия от 01.07.2021 г. е в противоречие с на чл. 2, ал. 2 от Закона за енергетиката (ЗЕ), съгласно който производството, преносът, разпределението и търговията с топлинна енергия се извършват при гарантиране защитата интересите на потребителите", е посочено още в съобщението на Прокуратурата.

От Прокуратурата са поискали председателят на енергийния регулатор да отговори в кратък срок предприети ли са действия и какви са те за промяна на Наредба 5 във връзка с цените на топлинната енергия, а именно - ежемесечна промяна на цената на парното.

Той следва да представи и административната преписка по вземане на решението за завишаване цените на електрическата енергия, с оглед преценка за законосъобразност при вземането му.

След като получат тези данни прокурорите ще преценят какви да бъдат следващите действия.

Исканата промяна в Наредба 5 е неприложима, защото това означава на всяко първо число на всеки месец  да бъде отчитана потребената топлинната енергия на 400 хиляди абонати, които при това имат в жилищата си по няколко измервателни уреда, отбелязват от КЕВР в позиция по повод проверката на Прокуратурата.

Промяната може да бъде направена през 2027 година, когато по закон всички уреди, отчитащи топлинната енергия, ще бъдат с дистанционен отчет.

По закон енергийният регулатор е независим орган и трябва да действа в интерес на всички участници в енергийната сфера. При повишението на цената на топлинната енергия от началото на юли от КЕВР обясниха, че причината е извън пределите на страната - цената на енергоносителите (природния газ) се повишава непрекъснато в последните месеци, а в допълнение рекордно поскъпват и квотите за въглеродни емисии.

От комисията бяха категорични, че са орязали всички искания за повишаване на разходи на топлоцентралите, включително и за инвестиции в мрежата и за заплати на служителите, и те остават на нивото от 2020 година.

Цената на парното се повишава средно с малко над 16% от 1 юли, като най-голям е ръстът за потребителите във Велико Търново (около 23%). За клиентите на Топлофикация София, която е най-голямата в страната, увеличението е от почти 20%.

От началото на новия регулаторен период КЕВР повиши и със средно 4,4% цената на електроенергията на регулирания пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още