Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Прокуратурата възложи на ДАМТН да провери качеството на течните горива

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор ще проследи декларации за съответствие, митнически и счетоводни документи и лабораторни анализи

Прокуратурата възложи на ДАМТН да провери качеството на течните горива

Снимка: Pixabay

Върховна административна прокуратура възлага проверка за спазването на техническите и качествени изисквания на течните горива на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

От държавното обвинение посочват, че това се прави в изпълнение на конституционния прерогатив на прокуратурата да следи за спазване на законността и в защита на държавния и обществения интерес.

Още по темата

Целта е да се установи дали са спазени изискванията за качество на течните горива, както и на нормите за съдържание на олово, сяра и други вредни вещества (замърсители) в тях, съобщи прокуратурата.

Проверката се възлага от ВАП във връзка с информация в медиите за неспазване на нормативните изисквания за качество на течни горива и изключително широкото им разпространение и използване.

Ще се проверяват лицата, които пускат на пазара течни горива и спрямо крайните разпространители на течни горива в обекти от рода на резервоари за съхранение и използване на течни горива в търговски, производствени и складови обекти, петролни бази и терминали, бензиностанции от колонките за зареждане, подвижни цистерни за превоз на течни горива.

На контрол подлежат приложените декларации за съответствие, митнически, транспортни, счетоводни и др. документи.

При проверката ще се вземат проби, които ще се изпитват в акредитирана лаборатория.

От анализите трябва да се установи дали се спазват изискванията за качество и норми на съдържание на съответните вещества в течните горива в съответствие с Наредбата за изискванията за качеството на течните горива, условията, реда и начините за техния контрол.

Контролните органи трябва да установят дали се съставят декларации за съответствие на конкретната партида течно гориво, дали отговаря съдържанието на нормативните изисквания.

Проверяващите трябва да видят дали маркировката е поставена на видно и достъпно за потребителя място, дали съдържа информация за вида на горивото, изискванията за качеството му и декларация за съответствие за разпространяваната партида.

Съдът ще изиска от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор да синтезира получените резултати от направените констатации, разкритите случаи на неспазване на приложимите правила.

ВАП задължава проверяващите да информират какви са предприетите конкретни мерки и действия за отстраняване на закононарушенията и последиците от тях, както и дали са наложени санкции на виновните лица, вкл. постановени административни актове и сигнали при данни за извършени престъпления на съответните прокуратури, респ. органи на МВР.

Резултатите от проверките трябва да се предоставят в определения от ВАП срок.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
България планира да увеличи капацитета на ВЕИ с над 2,6 GW до 2030 г.