Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Прокуратурата възложи на КЗК пак да проверява пазара на горива

Трябва да се изключат всякакви съмнения относно наличие на т. нар. "съгласувани практики", твърдят от ВАП

Прокуратурата възложи на КЗК пак да проверява пазара на горива

Снимка: Pixabay

Почти година, след като Комисията за защита на конкуренцията стигна до извода, че на българския пазар на горива има конкурентна среда, прокуратурата я сезира да прецени дали да образува производство за това как се образуват цените на течните горива при продажбата им на бензиностанциите на територията на страната. Това става ясно от съобщение на Върховната административна прокуратура (ВАП). 

Преписката във ВАП е образувана във връзка с констатираното значително намаление на стойността на суровия петрол в световен мащаб с 47,4% според данните на Агенция „Митници“, и спадането на цените на течните горива в страната с едва около 11%.

Още по темата

"На ВАП е известно, че точната величина на цената, за която се продават/закупуват въпросните горива, не подлежи на административно регулиране. Независимо от това, същината на данните е такава, че трябва да се изключат всякакви съмнения относно наличие на т. нар. "съгласувани практики" на лицата, които преимуществено предлагат на пазара такива продукти (от рода на големи вериги бензиностанции с обекти в цялата страна и др.) в противоречие с изискванията на конкуренцията и на свободната инициатива в стопанската дейност" пише прокуратурата до КЗК.

В края на 2018 г. антимонополният орган секторно проучване на конкурентната среда на пазарите на производство и реализация на автомобилен бензин и дизелово моторно гориво за крайни потребители. Той бе във връзка с наблюдаваното увеличение на цените на горивата за крайните потребители и поетите задължения от дружествата. Комисията намери за необходимо да провери изпълнението на одобрения комплекс от мерки, състоящи се в задължения за приемане на вътрешни процедури, които да гарантират ефективната конкуренция на съответния пазар.

Нередности обаче не бяха открити.

Цените на петрола продължават драстично да се понижават. Днешният ден не е изключение, тъй като пандемията от коронавирус се разраства в световен мащаб и на фона на продължаващата ценовата война между Саудитска Арабия и Русия, информира Ройтерс.

Пазарните стойности на суровината отчитат резки спадове, а анализаторите очакват положението да се влоши
Международният бенчмарк Брент поевтинява с 1,36 долара, или 5,46%, до ниво от 23,57 долара за барел. От своя страна, фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за 20,70 долара за барел, което е понижение от 81 цента, или 3,77%. За последен път цената на петрола сорт Брент е била на това равнище през ноември 2002 година.

Последните прогнози твърдят, че търсенето на петрол ще спадне с 15 милиона или 20 милиона барела на ден, или с около 20% спрямо миналата година. Анализаторите очакват, че ще са необходими големи съкращения на производството и извън рамките на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
Руски дипломат: Газовата връзка България-Унгария ще е готова до края на годината