IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първанов: През България трябва да мине газопровод, иначе оставаме периферия

Политикът препоръча "български представители на високо ниво да се разберат с Москва"

18:30 | 26.05.16 г. 1
Първанов: През България трябва да мине газопровод, иначе оставаме периферия

България ще остане периферия, ако през територията на страната не премине газопровод, коментира президентът (2002 - 2012 година) Георги Първанов, сега председател на партията АБВ.

„Със сигурност нов „Южен поток“ или газопровод, който да дава нов пренос на газ от Русия и Изтока към Европа ще има", категоричен беше той по време на пресконференция, цитиран от пресцентъра на партията.

Първанов допълни, че дали тръбите на този нов проект ще преминат през България ще зависи до голяма степен от българските държавници и техните усилия. Той разграничи перспективите да имаме местен добив на природен газ и през страната да премине газопровод. Транзитът на газ означава инвестиции и "десетки хиляди работни места", категоричен е политикът.

"Газопровод и "Белене" означават ние да имаме енергийна сигурност и сигурност като цяло", каза още той.

"Южен поток", както и АЕЦ "Белене" бяха част от т. нар. "Голям енергиен шлем" лансиран по време на мандатите на Георги Първанов в Президентството. Тяхната реализация обаче е замразена.

Днес Първанов предложи "български представители на достатъчно високо ниво да отидат и да се разберат с Москва". За него това не противоречи на европейския ни интерес или на цивилизационния избор на страната.

Спекулации за възраждане на "Южен поток" с нови параметри и маршрут, периодично се появяват в руските медии. Потвърждение вчера даде и външният министър на страната Сергей Лавров, който коментира по време на посещение в Унгария, заяви, че "Газпром" търси варианти за реализация на газови проекти в Южна Европа

Предстоящата среща на руския президент Владимир Путин в Атина засилват очакванията, че става въпрос за газопровод по дъното на Черно море, като от Варна тръбите ще завият към Гърция, а оттам - към Италия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 7
ing5rov
преди 7 години
... "български представители на достатъчно високо ниво да отидат и да се разберат с Москва". На тоя етап въпросните от "високото" ниво ходят и до тоалетната само с разрешение от америка...тъй че не е от тяхна компетенция , щото и топки се искат за да претендираш !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още