IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първи компании ограничават своята дейност заради скъпия ток на борсата*

Скъпата електроенергия ще принуди старозагорската болница "Тракия" да работи с намалена консумацията на електричество

16:58 | 10.10.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Заради многократно по-високите цени на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) старозагорското дружество „Холдинг Металик“ е принудено да прекрати дейността на своите предприятия.

Със заповед на борда на директорите на компанията на 11 октомври, четвъртък, машиностроителните заводи ще работят при драстично ограничаване на консумацията на електроенергия заради повишените цени на тока.

От компанията заявиха, че в сегмента Пазар „Ден напред“ в сайта на БНЕБ за 11 октомври обявените цени на електроенергията варират между 595 и 613 лв за киловатчас. 

Всички енергоемки металообработващи машини на предприятията „Металик“ АД, „Енергоремонт – Гълъбово“, „Чугунолеене – Първомай“, „Комерсиал“ АД, GRP-Tech и др. ще бъдат изключени. Планирано е работниците в тези заводи да използват само ръчни електрически инструменти с ниска консумация на електроенергия.

Ограничение на потреблението на електроенергия ще бъде направено и в други обекти от групата на „Металик“ - болница „Тракия“ и Парк-хотел „Стара Загора“.

Според компанията ако цените на БНЕБ останат толкова високи и през следващите дни, предприятията ще продължат да работят при същите ограничителни условия.

„Няма логично обяснение за този скок на цените, тъй като цената на най-скъпата електроенергия в България, добивана от ВЕИ, е далеч под обявената за утрешния ден цена от около 600 лв за киловатчас“, заявяват от ръководството на компанията.

По-рано през деня изпълнителният директор на БНЕБ Константин Константинов заяви, че няма манипулации при търговията на ток на борсата, а по-високите цени в някои от дните през последните седмици се дължат по-скоро на липсата на достатъчно опит на част от търговските участници.

Според него анализ показва, че през същия период има поскъпване и на европейските пазари. У нас пък един от блоковете на АЕЦ "Козлодуй" беше спрян за планов годишен ремонт, припомни той.

Част от търговците са имали дългосрочни договори за доставка на ток от централата, които са изтекли в средата на септември. Това ги е накарало да купуват и продават електроенергията по по-високи цени, каквито са цените на електроенергията при краткосрочните сделки, обясни Константинов.

Той е категоричен, че подобно поведение не е опит за манипулация, но е друг въпрос дали е правилно.

В четвъртък сутрин, 11 ноември, в 7,30 часа, предприятията от „Холдинг Металик“ са започнали работа с частично ограничаване на обявеното вчера потребление на електроенергия. Почти всички енергоемки машини в дружествата на холдинга работят, след като късно снощи Българската независима енергийна борса обяви нова сесия за цената на електроенергията за днес от 101,36 лв./MWh, а в късния следобед анулира обявената първоначално сесия с цена 595, 98 лв./MWh. Обяснението, публикувано на сайта на борсата, е, че неадекватно високата цена се е получила в следствие на погрешно въведена информация от страна на един от борсовите търговци.

 

*Материалът е актуализиран с действителните данни за цената на тока

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 2
national power
преди 5 години
Чакай бе нали тука спореха с мен и казваха абрака дабра пазар.Е на ви са пазар да ви таковам у празните глави
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
tpetre1
преди 5 години
Цитат от статията: "От компанията заявиха, че в сегмента Пазар Ден напред в сайта на БНЕБ за 11 октомври обявените цени на електроенергията варират между 595 и 613 лв за киловатчас."Тези цени с доставка до Луната ли са?Как си плащате сметките за ток?Вземете си оправете статията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
крас
преди 5 години
Не ми се иска да влизам в хипотезата при която ГАЗПРОМ спира газта за УКРАЙНА. Тази хипотеза може да се превърне в една реалност на 01.01.2019 година когато изтече договора м/у ГАЗПРОМ и НЕФТОГАЗ.КАКВО ПРАВИМ ПРИ ЛИПСАТА НА ГАЗОПОДАВЕНЕ ОТ РУСИЯ ГОСПОДА УПРАВЛЯВАЩИ ???ВСИЧКО СПИРА ДА РАБОТИ!А ВИЕ КАКВИ ЩЕ ГИ ВЪРШИТЕ ТОГАВА??МИСЛИЛИ ЛИ СТЕ ЗА ТОВА?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още