Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Р. Миков: Фотоволтаиците и водородът са бъдещето на енергетиката

Икономията на енергия е най-бързият и най-лесен начин за справяне с текущата енергийна криза, смята адв. Радослав Миков от Wolf Theiss

гледано: 5358   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
3 гласа

Фотоволтаиците и водородът са бъдещето на енергетиката в световен мащаб, а икономията на енергия е най-бързият и най-лесен начин за справяне с текущата енергийна криза и намаляване на сметките на крайните потребители. Това коментира адв. Радослав Миков, партньор в Wolf Theiss, в предаването „Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.

Той обясни, че в плана REPowerEU, който е на обща стойност над 300 млрд. евро, се предвиждат комуникационни кампании в държавите членки, които да помогнат на населението и на индустрията да се ориентират как могат да намалят потреблението си.

"Диверсификацията на доставките и подкрепа за международните партньори е вторият основен момент, залегнал в плана. Тук се предвиждат общи преговори за доставка на природен газ и нефт, както и координация между страните членки при използване на инфраструктурата", обясни Миков.

Третият вид мярка е ускоряване на използването на възобновяеми енергийни източници. Целта на Европейската комисия (ЕК) е към 2030 г. да има потребление на енергия от възобновяеми източници от 40%, а идеята сега е процентът да нарасне до 45%.

„Това, на което ставаме свидетели е, че само Европа наистина инвестира средства в енергийна трансформация. Най-големите икономики – САЩ, Канада, Австралия, Китай, Русия, Индия, Бразилия, не правят нищо подобно. Това е голямо предизвикателство, защото е вероятно да станем неконкурентоспособни”, подчерта събеседникът и прогнозира, че ако войната в Украйна се проточи, това може да отложи плановете за декарбонизация.

Целият разговор вижте във видеото.

Всички гости в предаването вижте тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Симона Гоцова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (12)

   1| 2    
2
 
4
 
12
doba до: zelka007
преди 1 месец
Зелков, може би е пропуск, но да уточним. Батериите се мерят мощност за време. Т.е. да уточним от поста ти 'напълно приличен капацитет 4-6ГВт' за колко часа се отнасят. Или дни, месеци, години?
1
 
1
 
11
vodoley до: doba
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Доба, и аз ги чета.
2
 
3
 
10
zelka007 до: doba
преди 1 месец
Ако гледаме планът за възстановяване на БГ в часта му за енергетиката, който е трябвало да ги прочете линковете за да си оформи мисълта го е направил, който не е ... ами си е за негова сметка... :)))... Ще инсталираме батериини системи за интегриране на по-голям % ВЕИ-та, и то напълно приличен капацитет 4-6ГВт. Ще са разхвърляни из различните подстанции и под управлението на ЕСО. С голяма доза вероятност ще се произвеждат у нас и то по доста свежарска технология. Това е стандарт по света! Развитите арабски държави го правят дори. Ще отпушим най-сетне фотосоларите по покривите, малко но от сърце. И най-важното, ще започнем геотермалното отопление, най-големата мъка... Водородни влакове, електрически камиони за смет, зарядна мрежа - също са загатнати... Има какво да се желае още, но сме на прав път вече. Така, че аз съм доволен, който е трябвало да ги чете линковете ги е прочел...!!
2
 
2
 
9
khao до: doba
преди 1 месец
аз ги чета... доста интересни неща поства
3
 
4
 
8
doba до: zelka007
преди 1 месец
Зелков, прави ми впечатление, че след завръщането вече не постваш безкрай линкове, които никой не чете :) Само за протокола: водородът се съхранява изключително скъпо. Нямам против ВЕИ-тата, коментирали сме го многократно. НО - на пазарна основа.

Още от Енергетика
ВАС отмени отказа на намеренията за добив на газ в блок "Добрич"